₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Περιήγηση στην Αρχαία Ελλάδα με το smartphone στο χέρι


                                                            
Περιήγηση στην Αρχαία Ελλάδα με το smartphone στο χέρι
Του Γιάννη Γορανίτη
Το ToposText είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα mobile apps με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα εργαλείο εικονικής περιήγησης στον αρχαιοελληνικό κόσμο και στον λογοτεχνικό πολιτισμό της Ευρώπης.
Η διαδραστική περιήγηση κινείται τόσο στο γεωγραφικό χώρο, όσο και στον άφατο πλούτο της αρχαιοελληνικής και λατινικής γραμματείας. Η εφαρμογή για κινητά και tablets είναι ένα έργο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Στο επίσημο site του ToposText προσφέρεται και μια δωρεάν web εκδοχή του εργαλείου, η οποία μπορεί να μη διαθέτει την ευχρηστία και τις επιλογές της mobile εφαρμογής, αλλά προσφέρει μια ικανοποιητική εικόνα του διαθέσιμου υλικού.

Μια διαδραστική βιβλιοθήκη ανοιχτή σε όλους

Το εργαλείο ουσιαστικά βασίζεται σε μια τεράστια βάση δεδομένων που εμπλουτίζεται διαρκώς. Σήμερα περιλαμβάνει 531 διαφορετικά κείμενα, συντεταγμένες και πληροφορίες για 5.345 θέσεις στον χάρτη, 11.000 ονόματα και 213.746 αναφορές και παραπομπές.
Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο ελληνικό και ευρωπαϊκό τοπίο (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «από την Ισπανία μέχρι τον Καύκασο») και να ανακαλύψει τα σπουδαιότερα κείμενα στα ελληνικά ή τα λατινικά που εμπνεύστηκαν από αυτό. Σας επιτρέπει δηλαδή να ταξιδέψετε μέσω των ακριβών γεωγραφικών συντεταγμένων σε αρχαίες πόλεις και ιερά, σε μεσαιωνικά κάστρα και πύργους, αλλά και σε σύγχρονα μουσεία και χώρους ανασκαφών, διαβάζοντας αναλυτικές πληροφορίες για την περιοχή και βέβαια τα κείμενα που αναφέρονται σε αυτήν.
Το εντυπωσιακό είναι ότι χρήστες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν στον χάρτη την ακριβή τοποθεσία όπου γράφτηκαν τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα και τις περιοχές όπου έζησαν οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς. Να σημειώσουμε ότι οι συντεταγμένες αντλούνται από την εκτενέστατη βάση δεδομένων Pleiades. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αναζητήσουν τον όρο της επιλογής τους μέσω του ευρετηρίου που περιλαμβάνει χιλιάδες κύρια ονόματα.

Εργαλείο γνώσης
Το αναντίρρητο πλεονέκτημα του app είναι ότι επιτρέπει την αποθήκευση των κειμένων και των γεωγραφικών θέσεων στη συσκευή και να έχετε πρόσβαση σε αυτά, χωρίς να απαιτείται η σύνδεση στο Internet. Το ίδιο ισχύει και για την πλοήγηση στον χάρτη, που επίσης αποθηκεύεται τοπικά.
Το app ToposText διατίθεται εντελώς δωρεάν για μαθητές, φοιτητές, ερευνητές ή για όλους εκείνους που επιθυμούν να ανακαλύψουν την κλασική γραμματεία και να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κατεβάσουν την εφαρμογή για κινητά και tablets (για λειτουργικό Android από εδώ και iOS από εδώ) ή απλώς να επισκεφθούν το website.
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, υπό την επιμέλεια του γνωστού διπλωμάτη και αρχαιολόγου Brady Kiesling, επίτιμου μέλους της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Οι δημιουργοί της μάλιστα δεσμεύονται ότι η κλασική βιβλιοθήκη θα ανανεώνεται διαρκώς, όπως και το γεωγραφικό λεξικό (gazetteer).

Το μοναδικό «παράπονο» των χρηστών ως τώρα είναι ότι η εφαρμογή διατίθεται μόνο στα αγγλικά, αλλά υποθέτουμε ότι η προσθήκη της ελληνικής γλώσσας θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Μπορείτε να εξερευνήσετε την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη των κλασικών κειμένων εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...