₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Το Κυλώνειον άγος και οι 80 αλυσοδεμένοι αντάρτες


Της Νινέττας Κοντράρου Ρασσιά
Ικέτες της Πολιάδας Αθηνάς στην Ακρόπολη ήταν οι 80 νεκροί που βρέθηκαν αλυσοδεμένοι σε έναν ομαδικό τάφο (πολυάνδριο) στο Δέλτα του Φαλήρου, όπου γίνονται τα έργα για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη που μας παραπέμπει στο «Κυλώνειον άγος», την οργή των θεών για την εκτέλεση των ανδρών που κατέφυγαν ως ικέτες στον Παρθενώνα.

Οι ικέτες θεωρούνταν στην αρχαιότητα πρόσωπα ιερά και προστατευόμενα. Στην εποχή του Κύλωνα όμως συνέβη ένα αποτρόπαιο έγκλημα το οποίο συνδέεται με τα ευρήματα του Δέλτα Φαλήρου, όπως ανέφερε χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η έφορος αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων δρ Στέλλα Χρυσουλάκη, εκπλήσσοντας τους συναδέλφους της με τα τεκμήρια που τους παρουσίασε.

Η κ. Χρυσουλάκη, που είναι επικεφαλής της ανασκαφής, είπε ότι έχει εξετάσει ώς τώρα μακροσκοπικά το 50% των σκελετών και έχει διαπιστώσει ότι πρόκειται για νέους άνδρες σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, καλοζωισμένους, με άριστη οδοντοφυΐα και χωρίς κατάγματα στα οστά, πλην ενός που φέρει αιχμή βέλους καρφωμένη στον ώμο. Οι άνδρες αυτοί πιθανόν να σφαγιάσθηκαν, εκτιμά η αρχαιολόγος. Ωστόσο, η εικόνα που πρωτοαντίκρισε σκάβοντας τον μεγάλο αυτό τάφο ήταν σοκαριστική.

Ολοι οι νεκροί φέρουν δεσμά στα χέρια, πλην ενός που βρέθηκε στην άκρη του σκάμματος και ήταν δεμένος στα πόδια. Οι σοροί τους είναι τοποθετημένοι κατά παράταξη, πράγμα που δείχνει πως εκτελέστηκαν και ενταφιάστηκαν επί τόπου. Μόνο δυο οινοχόες, δύο μικρά αγγεία σπονδών τους συνόδευαν χάρη στα οποία χρονολογείται ο τάφος περί το 632 π.Χ., δηλαδή στην εποχή του Κύλωνα.

Ο Κύλωνας ήταν Αθηναίος, ευγενής και πασίγνωστος στην εποχή του ως ολυμπιονίκης (στο αγώνισμα του διαύλου). Στην Αθήνα το 636 ή 632 π.Χ. ήταν στην εξουσία ο τύραννος Μεγακλής. Ο Κύλων, εκμεταλλευόμενος τη φήμη του ως ολυμπιονίκη και με τη βοήθεια του πεθερού του, τυράννου Μεγάρων Θεαγένη, θέλησε να ανατρέψει τον Μεγακλή και να γίνει αυτός τύραννος της πόλης των Αθηνών. Το πραξικόπημα του Κύλωνα απέτυχε, ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει αλλά οι οπαδοί του μπήκαν για να σωθούν στον Παρθενώνα.

2 ταφ

Ο Μεγακλής τους υποσχέθηκε πως αν βγουν από το ναό δεν θα τους πειράξει κανείς, αλλά δεν κράτησε το λόγο του και τους δολοφόνησε. Η ανίερη αυτή πράξη εκτέλεσης ικετών, γνωστή ως Κυλώνειον άγος, επέφερε πολλά δεινά στην πόλη και προκάλεσε γενική κατακραυγή στην Αθήνα και εκτός αυτής. Χρειάστηκε να καλέσουν τον μάντη Επιμενίδη από την Κρήτη για τον εξαγνισμό της πόλης. Ακολούθησαν στάσεις και ταραχές μέχρι το 597 π.Χ., ωσότου ανέλαβε να τους τα συμβιβάσει ο Σόλωνας.

Νεαροί αριστοκράτες, θύματα των σφοδρών εκείνων αντιπαραθέσεων, θεωρεί πως είναι θαμμένοι στο πολυάνδριο του Δέλτα Φαλήρου η κ. Χρυσουλάκη. Την άποψή της δέχθηκε με ενθουσιασμό το ΚΑΣ. Συνάδελφοί της αρχαιολόγοι επεσήμαναν μάλιστα πως η εικόνα των σκελετών ο ένας πλάι στον άλλο δείχνει μια τακτοποιημένη ταφή. Επίσης τα μικρά αγγεία σπονδών αποδεικνύουν πως ενώ ήταν ηττημένοι, δεν αντιμετωπίστηκαν ως εχθροί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πριν από 101 χρόνια, το 1915, είχαν βρεθεί σε γειτονικό χώρο κι άλλοι αλυσοδεμένοι σκελετοί. Αυτοί ήταν δεμένοι στα πόδια και ήταν πεσμένοι και ενταφιασμένοι μπρούμυτα. Κάποιοι μάλιστα ήταν δεμένοι χέρια-πόδια μαζί. Η εξέταση του σκελετικού υλικού από τον τότε ανασκαφέα Στρατή Πελεκίδη και τον διάδοχό του Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη έδειξε θάνατο με αποτυμπανισμό, είδος θανατικής ποινής που επιβαλλόταν στην Αθήνα, συνήθως σε μη Αθηναίους.

Χτυπούσαν το κεφάλι του κατάδικου με ένα τύμπανο (κόπανο) πάνω σε ένα κούτσουρο μέχρι θανάτου. Εκείνοι οι νεκροί ήταν ακόμη πιο καλοζωισμένοι από τους νεκρούς που εντοπίστηκαν τώρα, αλλά είχαν χειρότερο τέλος. Γιατί; Η κ. Χρυσουλάκη θεωρεί ότι ενδεχομένως να ήταν οι επικεφαλής της στάσης, γι΄ αυτό να θανατώθηκαν τόσο άγρια. Η περαιτέρω μελέτη θα δώσει πιο ασφαλείς απαντήσεις για τις λεπτομέρειες αυτού του δράματος.

1 ταφ

Το ερώτημα όμως για το Συμβούλιο ήταν πιο πεζό. Τι μέλλει γενέσθαι με τα ευρήματα αυτά; Κάποια μέλη πρότειναν ακόμη και επιτόπιο μουσείο. Η αρμόδια Εφορεία ζητούσε απλώς συνέχιση της ανασκαφής με ίδια μέσα, γιατί το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δεχθεί να εξαιρέσει το χώρο από τις προγραμματισμένες δεντροφυτεύσεις του. Δεν προτίθεται όμως να μετάσχει και στα περαιτέρω (συντήρηση και ανάδειξη των ευρημάτων).

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, διά της γεν. γραμματέως και πρόεδρου του ΚΑΣ Μαρίας Βλαζάκη, δεν φάνηκε πρόθυμη να δώσει θετική ψήφο για τη χρηματοδότηση της ανασκαφής. Επίσης δεν «συγκινήθηκε» από την αγωνία της ανασκαφέως για την προστασία των ευρημάτων. Η κ. Χρυσουλάκη ζήτησε την άμεση μετακίνηση των σκελετών, ώστε να πάψουν να βρίσκονται εκτεθειμένοι στη φθορά. Σημειωτέον ότι η ανασκαφή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, δεν έχουν καν ανασκαφεί οι σκελετοί από τα πλάγια. Το ΚΑΣ αποφάσισε να διενεργηθεί αυτοψία ώστε την επόμενη Τρίτη να είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για την τύχη των ευρημάτων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...