₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Το τελευταίο βιβλίο που διαβάσαμε και σας το συνιστούμε

Οι δήμιοι του Στάλιν
Οι δήμιοι του Στάλιν

Τα εκτελεστικά όργανα του κόκκινου τσάρου

Donald Rayfield
μετάφραση: Ρένα Χατχούτ

Modern Times, 2011 Ο Στάλιν μπορεί να ήταν οτιδήποτε, σίγουρα όμως δεν ήταν μόνος. Και οι μαζικές εκτελέσεις, οι δίκες-παρωδία, οι προδοσίες και οι καταδόσεις, οι φυλακίσεις και τα μυστικά βασανιστήρια που ταλάνισαν τη Σοβιετική Ένωση κατά της τρεις δεκαετίες της διακυβέρνησής του χρειάστηκαν ένα έμπιστο δίκτυο συνεργατών, κατασκόπων, εγκληματιών και ψυχοπαθών για να γίνουν πράξη. Στην κορυφή αυτής της ιδιότυπης πυραμίδας του τρόμου στέκονται πέντε εκλεκτοί συνεργάτες, εκείνοι που βρίσκονταν άλλωστε και πίσω από όλες τις μεταμφιέσεις της μυστικής αστυνομίας του Στάλιν.

Η Τσέκα, η Έκτακτη Επιτροπή, ιδρύθηκε από τον Ντζερζίνσκι, τον πρώτο χρόνο της Ρωσικής Επανάστασης. Εξαπολύοντας το φόβο σε μια περίοδο χάους, αποδείχτηκε ένα τέλειο εργαλείο για την ανελέητη κυριαρχία του Στάλιν. Αλλά και πάλι, τα μέλη της, με όλη τη σκληρότητα που τα χαρακτήριζε, έμοιαζαν απλώς ερασιτέχνες σε σύγκριση με τις καλολαδωμένες φονικές μηχανές που τη διαδέχτηκαν. Ο Γιάκοντα με την OGPU ειδικεύτηκε στις πολιτικές δολοφονίες, στη προπαγάνδα και τη χειραγώγηση ξένων διανοουμένων. Αργότερα η NKVD επιστράτευσε μια νέα γενιά βασανιστών, ενώ ο ειδικός του τρόμου Λαβρέντι Μπέρια, από το 1938, ξεπέρασε σε βιαιότητα και σαδισμό όλους τους προκατόχους του.

Από το τρενάκι του τρόμου δεν εξαιρέθηκαν οι Ρώσοι διανοούμενοι. Ο Στάλιν και οι συνεργάτες του εργάστηκαν αδιάκοπα για τον αφανισμό σημαντικών Σοβιετικών διανοούμενων, καλλιτεχνών, συγγραφέων, δικηγόρων και επιστημόνων. Ο Μαξίμ Γκόρκι, ο Αλεξάντρ Φαντέγιεφ, ο Αλεξέι Τολστόι, ο Ισαάκ Μπάμπελ, ο Οσίπ Μάντελσταμ, όλοι πιάστηκαν στα γρανάζια του Στάλιν, κι εκείνος τους κολάκεψε, έπαιξε μαζί τους, τους πρόδοσε και στο τέλος τους αφάνισε.

Και μπορεί ο Μπέρια κάποια στιγμή να έχασε τη δύναμή του, και τη ζωή του, μετά το θάνατο του Στάλιν το 1953, οι βασικές μέθοδοι όμως των συνεργατών του εξακολούθησαν να εφαρμόζονται ως και το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, με τον Πούτιν να θεωρείται από πολλούς συνεχιστής της μακράς παράδοσης συνωμοσιών στη σοβιετική ιστορία.

Οι εκτελεστές του Στάλιν

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ

To βιβλίο ως ψυχοθεραπεία...

Βιβλιοθεραπεία: Όταν οι γιατροί συνταγογραφούν… βιβλία! 

 Η δύναμη του βιβλίου δεν είναι κάτι καινούριο. Η ανάγνωση μπορεί να μας ταξιδέψει, να μας συγκινήσει, να μας προβληματίσει, να μας μορφώσει και να μας κάνει σοφότερους. Μπορεί όμως να μας θεραπεύσει; Με το άγχος και την κατάθλιψη να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς στις ανεπτυγμένες χώρες, αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο στοίχημα. Θα μπορούσε να είναι ένα μέσο παροχής θεραπευτικών υπηρεσιών σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, τα προβλήματα των οποίων βρίσκονται ακόμα σε μέτρια ένταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών υποφέρουν από κατάθλιψη.

Λιγότεροι από τους μισούς λαμβάνουν κάποιου είδους θεραπεία. Ακόμη λιγότεροι έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπεία. Το 2003, ένας ψυχίατρος από την Ουαλία, Ο Δρ Neil Frude, παρατήρησε πως πολλοί ασθενείς, απογοητευμένοι από τις μακρές λίστες αναμονής για ψυχοθεραπεία, ξεκίνησαν να διαβάζουν μόνοι τους για την κατάθλιψη. Και πολλά από τα βιβλία αυτοβοήθειας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας θέτει από φέτος σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα βασισμένο στην ιδέα του Δρ Frude.

Επιτρέπει πλέον στους γιατρούς να συνταγογραφούν βιβλία. Το καινοτόμο στοιχείο είναι, πως οι γιατροί δεν προτείνουν απλώς αλλά συνταγογραφούν τα βιβλία αυτοβοήθειας σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια προβλήματα άγχους και κατάθλιψης. Η συνταγή εκτελείται στην τοπική βιβλιοθήκη, από όπου ο ασθενής φεύγει, όχι με μια σακούλα φάρμακα, αλλά με ένα βιβλίο! Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα ανοίγει μια νέα οπτική στην ψυχοθεραπεία. Επιτρέπει στους ασθενείς να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο της ζωής και των προβλημάτων τους και να αυτενεργήσουν για την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, με οδηγό βιβλία αυτοβοήθειας με αναγνωρισμένο επιστημονικό κύρος και αξία. Βέβαια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως αυτή η μέθοδος προφανώς δεν ενδείκνυται – ή τουλάχιστον δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομη – σε ασθενείς με έντονα ψυχιατρικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός ψυχικής υγείας είναι αρμόδιος να κρίνει την ένταση των προβλημάτων του ασθενή και να προβεί στην κατάλληλη θεραπεία.

 Στην πρακτική άσκηση της ψυχοθεραπείας ωστόσο, παρατηρώ πως λειτουργεί και το αντίθετο. Οι ίδιοι οι πελάτες μου, μου προτείνουν συχνά βιβλία που τους έχουν βοηθήσει, προκειμένου να τα συστήσω με τη σειρά μου σε άλλους ανθρώπους. Και το κάνω, αφού τα διαβάσω και η ίδια. Η προσωπική μου εκτίμηση λοιπόν είναι πως ναι, η ανάγνωση βοηθάει στην εξομάλυνση των ψυχικών και προσωπικών προβλημάτων που μας ταλανίζουν. Είναι απαραίτητο, όμως, να μπορούμε ως ειδικοί ψυχικής υγείας, να συστήσουμε το κατάλληλο βιβλίο για κάθε άτομο. Το βιβλίο εκείνο που μπορεί να του ανοίξει ένα παράθυρο, εκεί που ο ίδιος έχει κλείσει όλες τις πόρτες.

 της Βάλιας Παυλίδου – Ψυχολόγος

 Πηγή: flowmagazine.gr

Σχόλιο : Αγοράστε ένα βιβλίο της αρεσκείας σας και κλέιστε την τηλεόραση.

Καταρρέει το σπίτι του στρατηγού Μακρυγιάννη στο Άργος [εικόνες]

ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΤΕΚΙ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ

σπίτι, Άργος, κατάρρευση, Ιωάννης Μακρυγιάννης, στρατηγός, απομνημονεύματα, δικα 
Με άμεση κατάρρευση κινδυνεύει το σπίτι του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγγιάννη στο Άργος, παρά το γεγονός ότι έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1982. Οι δικαστικές διαμάχες και η αδιαφορία της Πολιτείας έχουν μετατρέψει το χώρο σε σωρό ερειπίων που αποτελεί πλέον, στέκι τοξικομανών.
Μία δικαστική διαμάχη, μεταξύ του ιδιοκτήτη και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει μπλοκάρει τις όποιες σωστικές παρεμβάσεις, οι οποίες ήδη έχουν καθυστερήσει τραγικά.
Η στέγη του σπιτιού έχει ήδη καταρρεύσει, πόρτες και παράθυρα δεν υπάρχουν και το κτίσμα είναι αφημένο στη φθορά, ενώ έχει μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών.

Το σπίτι, όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο αρχαιολόγος Στέλιος Λεκάκης, αποτέλεσε κατοικία του στρατηγού Μακρυγιάννη από το 1829 και κατά πάσα πιθανότητα, ο αγωνιστής του 1821 και ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης, εκεί έγραψε τα γνωστά «Απομνημονεύματά» του, τα οποία θεωρούνται μνημείο της νεώτερης ελληνικής πολιτικής σκέψης.
Η υπόθεση έχει ήδη απασχολήσει και τη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραμένει άγνωστο γιατί το διατηρητέο κτίσμα παραμένει εγκαταλελειμμένο και υπό κατάρρευση.
Η ιστορία αρχίζει με το διάταγμα χαρακτηρισμού ως ιστορικού, του κέντρου του Άργους το 1982, συμπεριλαμβανομένης της οικίας, στην οποία φαίνεται να έζησε για μικρό διάστημα ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, προσέφυγε τότε στο στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος, με το σκεπτικό ότι υπάρχει «πλάνη περί τα πράγματα».
Το σπίτι βρίσκεται σε μία από τις ιστορικότερες περιοχές του Άργους, απέναντι από το ιερό του ναού του Αγίου Ιωάννη, που χτίστηκε το 1829 επί Ιωάννη Καποδίστρια.
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

Η άγνωστη προσπάθεια του Χίτλερ να σταματήσει με διπλωματικά μέσα τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Οι μυστικές συνεννοήσεις Ελλήνων και Γερμανών για ανακωχή, ενώ οι Ιταλοί κατατροπώνονταν...


Τον Νοέμβριο του 1940 οι εξελίξεις στο αλβανικό μέτωπο είναι δυσμενείς για την φασιστική Ιταλία. Ο Ελληνικός Στρατός, μετά την επιτυχή απόκρουση των ιταλικών στρατευμάτων, εξαπέλυσε
ορμητική αντεπίθεση.

 Ο Χίτλερ εμφανίστηκε διατεθειμένος να μεσολαβήσει μεταξύ των εμπολέμων ώστε να κλείσει το γρηγορότερο η βαλκανική αυτή πληγή που άνοιξε η «ηλίθια» (σύμφωνα με τα λεγόμενα του) ιταλική εκστρατεία. Μια συνθήκη ειρήνης η οποία θα υπογραφόταν όσο το δυνατόν πιο σύντομα ήταν, λοιπόν, το ζητούμενο για τη Γερμανία. Αυτήν την ειρήνη, όμως, δεν επρόκειτο να τη ζητήσουν οι Έλληνες.

Αλλά ούτε και οι Ιταλοί τολμούσαν να ζητήσουν ειρήνη, καθώς αυτό θα ήταν άμεση παραδοχή της ήττας τους. Η γερμανική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία. Στα μέσα Νοεμβρίου, ο στρατιωτικός ακόλουθος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, συνταγματάρχης Κλεμ φον Χόχενμπεργκ (έμπιστος και συνεργάτης του αρχηγού των Υπηρεσιών Πληροφοριών φον Κανάρη), βολιδοσκόπησε μέλη της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το υπό ποιους όρους θα δέχονταν τη σύναψη ειρήνης με την Ιταλία....

συνέχεια εδώ

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από το 1904 εώς το 2012 σε βίντεο.


Image result for Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου. Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία.

Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στην διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς. Οι Αγώνες σιγά σιγά έχασαν την σημασία τους όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα και όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ολυμπιακοί θεωρούνταν πια σαν μία παγανιστική γιορτή, και το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια περίοδος χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.


 https://www.youtube.com/watch?v=VMLTQIfvehE 1904 USA

https://www.youtube.com/watch?v=3IqE2KEqZJI 1908 Λονδίνο

https://www.youtube.com/watch?v=CvN6DD8fMJ4 https://www.youtube.com/watch?v=CvN6DD8fMJ4 1912 Στοκχόλμη

https://www.youtube.com/watch?v=vXfE9fKWjao&list=PL9BC4605E957AC092https://www.youtube.com/watch?v=vXfE9fKWjao&list=PL9BC4605E957AC092 1920 Αμβέρσα

https://www.youtube.com/watch?v=D6RK0M6-GUg 1924 Παρίσι

https://www.youtube.com/watch?v=4D_ReG_XnEM 1928 Άμστερνταμ

https://www.youtube.com/watch?v=uwp_BoCo6lU 1932 USA

https://www.youtube.com/watch?v=_s_K3-FEwQA 1936 Βερολίνο

https://www.youtube.com/watch?v=1JvPV7fHSSg&list=PLB527F3D8782F6AB6&index=6 1948 Λονδίνο

https://www.youtube.com/watch?v=MRjHQPbJ6m8 1952 Ελσίνσκι          

https://www.youtube.com/watch?v=rLgV2Q0WR58 1956 Μελβούρνη

https://www.youtube.com/watch?v=4PB7VjMD-W4 1960 Ρώμη

https://www.youtube.com/watch?v=I7sK2szyQno 1964 Τόκιο

https://www.youtube.com/watch?v=H5uSYedThxU 1968 Μεξικό

https://www.youtube.com/watch?v=_WNDGBKVL3Y 1972 Μόναχο

https://www.youtube.com/watch?v=fmpLL_VMAtc 1976 Μόντρεαλ

https://www.youtube.com/watch?v=xuopw84Ozok 1980 Μόσχα


https://www.youtube.com/watch?v=QBCetGNwwtM 1984 USA

https://www.youtube.com/watch?v=dbW7C0wmKTw 1988 Σεούλ  

https://www.youtube.com/watch?v=TCKYiBL3fPM 1992 Βαρκελώνη

https://www.youtube.com/watch?v=80wMMFAcweQ 1996 Ατλάντα

https://www.youtube.com/watch?v=RtUZDS7P5s4 2000 Σίδνευ

https://www.youtube.com/watch?v=FuJ_zTmToLs 2004 Αθήνα   

https://www.youtube.com/watch?v=JsDY1Ha83M8 2008 Πεκίνο

https://www.youtube.com/watch?v=7QL_uG2GSZo 2012 Λονδίνο

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Το Πολεμικό ανακοινωθέν της 20ης Ιουλίου 1974, της επίθεσης των Τούρκων στην Κύπρο. (Βίντεο)


Η Ελλάδα έχασε τη «μάχη» της ρακής από τους Τούρκους, αλλά κέρδισε το τσίπουρο και την τσικουδιά. Στη συνέχεια ο Ερντογάν, αποκήρυξε την τουρκική πατρότητα της ρακής.


Μαθαίνουμε λοιπόν ότι φτιάχνουν «ράκια», το πιο δημοφιλές ποτό των Βαλκανίων που παράγεται από την απόσταξη φρούτων. Διακρίνουμε το καζάνι-αποστακτήρα και το βαρέλι. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι πρόκειται για τη δικιά μας ρακή, αλλά το ποτό αυτό διαφέρει κατά τόπους, αν και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Μη βιαστείτε λοιπόν να πείτε ότι μας πήραν την ιδέα, αλλά δεχτείτε τις κοινές ρίζες που έχουμε με τους γείτονες, καθώς ο καθένας από αυτούς θεωρεί ότι το ποτό είναι δικό του…

Εθνικό ποτό το χαρακτηρίζουν τόσο Τούρκοι, Αλβανοί και Σέρβοι, ενώ κυρίαρχη θέση έχει σε Βουλγαρία, Βοσνία, Κροατία και Μαυροβούνιο που παράγουν το προϊόν από φρούτα, όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφύλια. Το τελικό προϊόν λέγεται Slivonica. Ανάλογα με την περιοχή, η «ράκια» διαφέρει σε περιεκτικότητα αλκοόλ. Συνήθως είναι 40% , αλλά γίνεται και πιο «δυνατή» όταν ανεβάζει περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 50 έως 80 %.

 Για την προέλευση του ονόματος έδωσαν μάχη οι Τούρκοι για να πείσουν την διεθνή κοινότητα ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη rakı, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την αραβική araq που σημαίνει «συμπύκνωση» δηλαδή η τελευταία φάση της απόσταξης. Με αυτή την ερμηνεία ενίσχυσαν τα επιχειρήματά τους, ότι αυτοί διέδωσαν το ποτό στους Βαλκάνιους λαούς κατά τη περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τώρα όλοι οι λαοί των Βαλκανίων ερίζουν μεταξύ τους για την «πατρότητα» του ποτού, χωρίς όμως κανείς να μιλά για την ελληνική προέλευση της λέξης…

Ρακί ή Ρακή ή Τσικουδιά η Ελληνική
Οι διάφορες ονομασίες προέρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Ελλάδα, ενώ αναφορές κάνει και ο Αριστοτέλης....
συνέχεια εδώ

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

Πολιτικές δολοφονίες του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους (βίντεο)

 Δολοφονίες πολιτικών στα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και του εθνικού διχασμού, η εκπομπή ξεκινά με τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και αμέσως μετά ερευνά αναλυτικά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη έξω από την παλαιά Βουλή. Τον μαχαίρωσε ένας τυχοδιώκτης τζογαδόρος. 
 Στη συνέχεια ο Βασιλιάς Γεώργιος Α” δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά από περίπου πενήντα χρόνια στην εξουσία. Ο φονιάς του συνελήφθη και «αυτοκτόνησε» μέσα στο κρατητήριο. Η ΜτΧ παρουσιάζει και τη δολοφονία του πολιτικού Ίωνα Δραγούμη στην Αθήνα, καθώς και τις απόπειρες δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Κρήτη, το Παρίσι και στην Λ. Κηφισίας. 
 Όλες οι υποθέσεις σημάδεψαν την εποχή τους και καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις στα χρόνια του λεγόμενου «Εθνικού Διχασμού». Η εκπομπή μέσα από ντοκουμέντα και σημαντικές μαρτυρίες φωτίζει όλα τα δραματικά γεγονότα, αλλά και τα σκοτεινά κίνητρα των δολοφόνων που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ.

Δείτε τώρα το ντοκιμαντέρ

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

H Liebstandarte Adolf Hitler (σωματοφυλακή Αδόλφος Χίτλερ) στην Ελλάδα. (Βίντεο)

Η SS-Panzer Division Leibstandarte SS ο Αδόλφος Χίτλερ (LSSAH) ξεκίνησε ως προσωπική σωματοφυλακή του Αδόλφου Χίτλερ, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη του Φύρερ, τα γραφεία και τις κατοικίες των μελών του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος NSDAP. Αργότερα η LSSAH εξελίχθηκε σε ένα τμήμα ελίτ μεγέθους στρατιωτικής μονάδας.  Η LSSAH μετατοπίστηκε στη Βουλγαρία τον Φεβρουάριο του 1941 στο πλαίσιο της προπαρασκευής της επιθετικής επιχείρησης Μαρίτα, στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. 

 Η επιχείρηση άρχισε στις 6 Απριλίου 1941, οι Γερμανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα κοντά στο Πρίλεπ και σύντομα εισήλθαν βαθιά στην ελληνική επικράτεια.

 Η LSSAH κατέλαβε την Βεύη  Φλώρινας στις 10 Απριλίου, ήταν επιφορτισμένη με την εκκαθάριση της αντίστασης. Έπρεπε να διακόψει την υποχώρηση των  Ελληνικών και Βρετανικων δυνάμεων της Κοινοπολιτείας.

 Στις 10 Απριλίου κάθε αντίσταση στην Ανατολική Μακεδονία και την Δυτική Θράκη είχε σταματήσει, με τους Έλληνες να έχουν 1.000 νεκρούς και τραυματίες και τους Γερμανούς 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους (πηγή ΓΕΣ/ΔΙΣ 1985) αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό των συνολικών απωλειών τους στη διάρκεια της επιχείρησης Μαρίτα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος τα ελληνικής αντίστασης. Μετά το τέλος των εχθροπραξιών έγιναν εκδηλώσεις προς τιμή των διοικητών των οχυρών Ρούπελ, Λίσσε, Πυραμιδοειδές, Περιθώρι, Εχίνος, Νυμφαία, Ιστίμπεη και Κελκαγιά και όλοι οι Έλληνες αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του ίδιου του Χίτλερ. Οι Έλληνες αξιωματικοί μπορούσαν να φέρουν ακόμη το ατομικό τους περίστροφο.

 ''Είχομεν ακούσει να ομιλούν δια την γενναιότητα και τον ηρωισμόν του Ελληνικού Στρατού, αλλά δεν φανταζόμεθα την γενναιότητα και τον ηρωισμόν τον οποίον επέδειξαν οι στρατιώται σας. Επολεμήσατε θαυμάσια! Θαυμάσια! Και πάλιν σας συγχαίρω εγκαρδίως'' 
Διοικητής του XVIII Ορεινού Σώματος Φράντς Μπέμε προς τον επιτελάρχη του ΤΣΑΜ
Το Οπτικοακουστικό υλικό της εποχής στην τότε πλατεία Συντάγματος αναφέρει :

 O Στρατάρχης Λίστ επιθεωρεί τα παρελαύνοντα νικηφόρα στρατεύματα. Ο Στρατηγός Σεπ Ντίτρηχ κάνει την αναφορά. Εν τω μεταξύ στην πατρίδα καινούριοι εθελοντές κατατάσσονται στο σώμα, τους ηγούνται έμπειροι μαχητές που πήραν μέρος στην Πολωνία και στην δύση.

Η SS Σωματοφυλακή Αδόλφος Χίτλερ βαδίζει προς την μεγάλη αποφασιστική μάχη εναντίων του Μπολσεβικισμού.

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Το Σώμα των Ελλήνων Ερυθροχιτώνων του Αλέξανδρου Ρώμα στην μάχη του Δρίσκου.

Ο Νίκος Κουρκουμέλης μέσα σπό το άρθρο του μας περιγράφει, τα συμβάντα στον Δρίσκο και τον θάνατο, μεταξύ άλλων,του Κερκυραίου ποιητή Λορέντζου Μαβίλη.

Στις 28 Νοεμβρίου του 1912, εναντίον της ισχυρά οχυρωμένης από τους τούρκους τοποθεσίας Δρίσκος, πάνω από τα Γιάννενα εμαίνετο η μάχη μεταξύ τούρκων και γαριβαλδινών εθελοντών. Λίγο πιο πίσω , στο σημείο συλλογής των τραυματιών, ξαπλωμένος στο πεζούλι της Αγίας Παρασκευής, με ανοιχτό το κόκκινο αμπέχονο και πρόχειρα σκεπασμένος με τον καταματωμένο γαλάζιο μανδύα, άφηνε την τελευταία του πνοή πνιγμένος από το ίδιο του το αίμα, καθώς είχε δεχθεί δυο βολίδες στο πρόσωπο, ο γαριβαλδινός λοχαγός Λορέντζος Μαβίλης. Πάνω του στέκονταν ο εθελοντής παπά Φώτης, και η εθελόντρια νοσοκόμα Ασπασία συζ.Ιωάννη Ράλλη, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και ανηψιά του αρχηγού, εμπνευστή και χρηματοδότη των ελλήνων εθελοντών Αλέξανδρου Ρώμα. Πιο πέρα σφίγγοντας τα δόντια από τους πόνους του δικού του τραύματος χαιρετούσε σε στάση προσοχής ο ίδιος ο Αλέξανδρος Ρώμας, μονολογώντας: «Αγαθή η μοίρα σου λοχαγέ Μαβίλη».

Πατρίδα μου, σηκώσου. Ας λάμψει πάλι
στον αιθέρα ψηλά το μέτωπό σου
και της Ελευτεριάς θε να προβάλει
η μέρα και το θείο πρόσωπό σου
θα λάμπει σαν τον ήλιο της.

Λ. Μαβίλης «Εις την Πατρίδα»
_400_x_301 Αν και η σκηνή είναι γνωστότατη καθώς αναφέρεται πάντα κι’ από όλους τους βιογράφους του Μαβίλη, η ίδια η περιπέτεια των γαριβαλδινών στην Ελλάδα παραμένει σε πολλούς ή σε πολλά σημεία άγνωστη, ακόμη και στη Ζάκυνθο γενέτειρα του Ρώμα και πολλών άλλων γαριβαλδινών εθελοντών .
Με την ευκαιρία λοιπόν της συμπλήρωσης ενός αιώνα, θα επιχειρηθεί εδώ μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα.Η προσπάθεια συγκρότησης γαριβαλδινών σωμάτων κατά την έναρξη του πρώτου βαλκανικού πολέμου, έγινε με έγκριση του αρχιστρατήγου διαδόχου Κωνσταντίνου, ταυτόχρονα με την επιστράτευση, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η όλη επιχείρηση δεν ήταν κάτι το άγνωστο στην ελληνική κοινωνία καθώς είχαν προηγηθεί παρόμοιες αποστολές τους στην Κρητική Επανάσταση του 1896 και στον ατυχή πόλεμο του 1897, ενώ γνωστή είναι η διασύνδεση, με πρωτοβουλία του

Συνέχεια εδώ

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΤΑ 99,5%, ομιλία του Κων/νου Τριανταφυλλίδη καθηγητής του Α.Π.Θ (Βίντεο)


Πέρασαν 46.000- 59.000 χρόνια από τότε που ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο, ωστόσο, χάρη στις αναλύσεις του DNA, έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για την ταυτότητα των Ελλήνων.

Εντυπωσιακά στοιχεία αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα οι γενετικές έρευνες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και σε άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα, συμπληρώνοντας το παζλ για την καταγωγή των Ελλήνων. Τα πιο σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία για τη γενετική σύσταση των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας παραθέτει στο βιβλίο του «Η γενετική ιστορία της Ελλάδας - Το DNA των Ελλήνων» ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη έρευνα.

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει είναι ότι οι Ελληνες όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν γενετικά από άλλους λαούς, αλλά αντίθετα μετέδωσαν το DNA τους και στην υπόλοιπη Ευρώπη! Μάλιστα, το ελληνικό γενετικό υλικό «μοιάζει» πολύ με αυτό των Ιταλών, λιγότερο με των Γάλλων και με ένα ποσοστό των Ισπανών, όχι όμως και με των Τούρκων, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της τουρκικής κατοχής.

Εντυπωσιακό είναι ότι το DNA των σύγχρονων Ελλήνων δείχνει καταγωγή από τη Νεολιθική εποχή και άμεση συνέχεια με αυτό των αρχαίων Ελλήνων, χωρίς να έχει υποστεί ιδιαίτερες προσμείξεις και, επιπλέον, το ενδεχόμενο οι αρχαίοι Ελληνες να είχαν φτάσει στην... Αμερική αιώνες προτού ο Κολόμβος φιλήσει το χώμα των «Δυτικών Ινδιών» εξετάζεται σήμερα ως πολύ πιθανό από τους επιστήμονες.

Στο βιβλίο του, εκτός από την παράθεση δεδομένων, ο καταξιωμένος επιστήμονας συγκρίνει τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων με αντίστοιχα στοιχεία λαών της Βαλκανικής, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. «Η DNA υπογραφή των Ελλήνων αντικατοπτρίζει, ακόμη και σήμερα, την εξάπλωση των αρχαίων Ελλήνων και αποδεικνύει τη συνέχεια των Ελλήνων στο χώρο και στο χρόνο», επισημαίνει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Οι εκπλήξεις της γενετικής

Οι νέες έρευνες, που βασίζονται στη μελέτη του DNA και όχι στις αναλύσεις αίματος όπως παλιότερα, οδηγούν σε πιο έγκυρα συμπεράσματα και αναμένεται να δώσουν νέες πληροφορίες για το γενετικό υλικό των Ελλήνων, εκτιμά ο κ. Τριανταφυλλίδης. «Το γεγονός ότι απέχουμε γενετικά από τους Σλάβους το είχαμε διαπιστώσει και παλιότερα, μελετώντας τις ομάδες αίματος. Πλέον έχουμε στοιχεία από 300.000 γονίδια και γενετικούς δείκτες για να αποδείξουμε ότι δεν ισχύουν, για παράδειγμα, ισχυρισμοί όπως ότι οι Ελληνες έχουν αφρικανική καταγωγή, όπως είχαν υποστηρίξει εσφαλμένα, τελικά, οι Σκοπιανοί», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Προσθέτει ότι με ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα μελλοντικών μελετών. «Οι Σουηδοί επιστήμονες μελέτησαν οστά σε τάφους στη νότια Σουηδία και διαπίστωσαν ότι κάτοικοι των Μυκηνών είχαν φτάσει εκεί χιλιάδες χρόνια πριν, μεταφέροντας όχι μόνο πολιτιστικά αγαθά, αλλά και πλοία, καθώς και το γενετικό υλικό τους. Αυτό ξεφεύγει από όλα όσα ξέραμε ώς τώρα», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Νέους δρόμους, σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών, ανοίγουν η αποκρυπτογράφηση του γενετικού κώδικα και η πρόσφατη ανακάλυψη ομάδας ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής Γιάννη Σταματογιαννόπουλο. «Η τελευταία ανακάλυψη αφορά ένα δεύτερο γενετικό κώδικα μέσα στο DNA, που περιέχει πρόσθετες πληροφορίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες διαβάζουν τον κανονικό κώδικα του DNA και εξηγούν τις μεταλλάξεις του από άποψη υγείας. Σήμερα, η πρόκληση είναι να βρούμε τις εφαρμογές στην Ιατρική, ώστε να γίνεται μοριακή διάγνωση για χιλιάδες ασθένειες. Πρέπει όμως να οριστούν με νόμο οι προδιαγραφές, όπως ισχύει διεθνώς», καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Στο βιβλίο του, παντρεύει τη Γενετική με την Ιστορία, την Αρχαιολογία, τη Γλωσσολογία, την Ανθρωπολογία, την Παλαιοντολογία και τη Μυθολογία, δίνοντας επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήματα για την ταυτότητα και την καταγωγή των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στις 11.30, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), στη Θεσσαλονίκη.

Το ελληνικό DNA μέσω Αξιού και Δούναβη

Ενα από τα βασικά συμπεράσματα των πολυετών μελετών του γενετικού υλικού των Ελλήνων είναι ότι οι Ελληνες μετέφεραν τον πολιτισμό τους και το DNA τους στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της κοιλάδας του Αξιού και κατόπιν του Δούναβη. Η μετακίνηση των εποίκων ξεκίνησε δηλαδή από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

«Συγκρίνοντας το DNA των κατοίκων της Ελλάδας και ειδικότερα της Πελοποννήσου, με το DNA των κατοίκων της νότιας Ιταλίας, διαπιστώνεται ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι ίδιο. Η γενετική συμβολή των Ελλήνων στη γενετική σύσταση των σημερινών κατοίκων της Σικελίας και της Νότιας Ιταλίας ανέρχεται στο 37,3% και 10%, αντίστοιχα. Είναι γνωστό ότι οι περιοχές της Μεγάλης Ελλάδας, στη νότια Ιταλία, αποτελούνται κυρίως από ελληνικούς πληθυσμούς, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το γενετικό αποτύπωμα εξακολουθεί να αποκαλύπτεται σήμερα, μετά από 2.500 χρόνια!», παρατηρεί ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Οπως περιγράφει, οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι μετά από δεκάδες έρευνες δεν ανακαλύφθηκε μογγολική προέλευση στο DNA των Ελλήνων. Εξηγεί ότι, παρά την τουρκική κατοχή στην Ελλάδα, δεν αποδεικνύεται, όπως αναμενόταν, κάποια σχέση στο DNA των δύο λαών. Το ελληνικό DNA δεν έχει επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο, ενώ το ίδιο δεν ισχύει, για παράδειγμα, για τους σημερινούς Ισπανούς, οι οποίοι σε σημαντικό ποσοστό έχουν αραβική γενετική προέλευση.

Εκτός από τους Τούρκους, και οι Βούλγαροι, Σλάβοι της ΠΓΔΜ και Αλβανοί διαφέρουν στη γενετική τους σύσταση από τους Ελληνες. Επιπλέον, τα γενετικά δεδομένα απορρίπτουν ως εσφαλμένη τη θεωρία του Φαλμεράυερ περί της καταγωγής των Ελλήνων, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι ομαδοποιούνται γενετικά με ευρωπαϊκούς λαούς.Δείτε εδώ το Βιβλίο

ΠΗΓΗ

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Περιοχή Ολύμπειον (Αττικά Παυσανία)

Περιοχή Ολυμπιείον.

6. Προτού μπεις στο ιερό του Ολύμπιου Δία —ο βασιλιάς
των Ρωμαίων Αδριανός αφιέρωσε και τον ναό και το
άγαλμα, που αξίζει να δει κανείς, από το οποίο ως προς το
μέγεθος, εκτός από τους κολοσσούς των Ροδίων και των
Ρωμαίων, όλα τ' άλλα αγάλματα είναι μικρότερα- είναι
κατασκευασμένο από ελεφαντόδοντο και χρυσό και η ομορφιά
της τέχνης του ξεπερνά το μέγεθος τ ο υ— βλέπεις δύο
ανδριάντες του Αδριανού φτιαγμένους από Θάσιο μάρμαρο
κι άλλους δύο από Αιγυπτιακό. Μπροστά στους κίονες
έχουν στηθεί χάλκινες εικόνες, που οι Αθηναίοι τ ι ς ονομάζουν
αποίκους πόλεις1 2 5 . Όλος ο περίβολος είναι τέσσερα
στάδια και γεμάτος ανδριάντες, γιατί κάθε πόλη αφιέρωσε
εκεί ανδριάντα του βασιλιά Αδριανού. Η Αθήνα όμως τ ι ς
ξεπέρασε όλες και ανέθεσε τον κολοσσό, πίσω από τον ναό,
τον οποίο αξίζει να δει κανείς.

7. Τα αρχαία που βρίσκονται στον περίβολο είναι ένας
χάλκινος Δίας, ένας ναός του Κρόνου και της Ρέας και
τέμενος της Γης που επονομάζεται Ολυμπία. Σ τ ο σημείο
αυτό το έδαφος έχει ανοίξει γύρω στον ένα πήχυ, απ' όπου
λένε ότι έφυγαν τα νερά μετά τον κατακλυσμό της εποχής
του Δευκαλίωνα- στο χάσμα αυτό ρίχνουν κάθε χρόνο
αλεύρι σταριού ανακατωμένο με μέλι.

8. Πάνω σ' ένα κίονα βρίσκεται ο ανδριάντας του Ισοκράτη,
που άφησε τρία πράγματα για να τον θυμόμαστε:
τη φιλοπονία, αφού έζησε ενενήντα οκτώ χρόνια δίχως να
σταματήσει να έχει μαθητές, τη σωφροσύνη, αφού έμεινε
μακριά από την πολιτική χωρίς να αναμειγνύεται στα
κοινά και την αγάπη του για την ελευθερία, αφού μετά
την αγγελία για τη μάχη της Χαιρώνειας στενοχωρήθηκε
και πέθανε με τη θέληση του1 2 6 . Ακόμη υπάρχουν Πέρσες
από Φρυγικό μάρμαρο κρατώντας χάλκινο τρίποδα και
αξίζει να προσέξεις και τους ίδιους και τον τρίποδα. Λενε
ότι το αρχαίο ιερό του Ολύμπιου Δία χτίστηκε από τον
Δευκαλίωνα και για ν' αποδείξουν πως ο Δευκαλίωνας
κατοίκησε στην Αθήνα επικαλούνται το ότι ο τάφος του
βρίσκεται κοντά στον τωρινό ναο.

9. Ο Αδριανός κατασκεύασε κι άλλα έργα στην Αθήνα"
ένα ναό της Ήρας και του Πανελλήνιου Δία και κοινό ιερό
για όλους τους θεούς. Το πιο φημισμένο όμως είναι οι
εκατό κίονες από Φρυγικό μάρμαρο- οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι
από το ίδιο υλικό με τις στοές. Υπάρχουν εδώ και
οικήματα με οροφή επίχρυση κι από αλάβαστρο, στολισμένα
με αγάλματα και ζωγραφιές. Μέσα σ' αυτά υπάρχουν
βιβλία1 2 7 . Υπάρχει και γυμνάσιο με το όνομα του Αδριανού,
που έχει κι αυτό εκατό κίονες από τα λατομεία της
Λιβύης1 2 8 .


19. Μετά από τον ναό του Ολύμπιου Δία βρίσκεται
κοντά το άγαλμα του Πυθίου Απόλλωνα. Υπάρχει επίσης
κι άλλο ιερό του Απόλλωνα, με την επωνυμία Δελφίνιος.
Λένε πως, όταν ο ναός είχε χτιστεί εκτός απο την οροφή,
έφτασε στην Αθήνα ο Θησέας, άγνωστος ακόμη σε όλους.
Επειδή φορούσε χιτώνα μέχρι τα πόδια και τα μαλλιά του
ήταν όμορφα πλεγμένα, όταν πλησίασε τον ναό του Δελφι-
νίου, αυτοί που έχτιζαν την οροφή τον ρώτησαν κοροϊδευτικά
γιατί γύριζε στους δρόμους μόνη μια παρθένα σε
ηλικία γάμου. Ο Θησέας, χωρίς να τους απαντήσει, έλυ-
σε, όπως λένε, τα βόδια από την άμαξα, που ήταν κοντά
τους, και εκσφενδόνισε την οροφή της πολύ ψηλά, πάνω
από το ύψος που τοποθετούσαν τη στέγη.του ναου.

2. Για το μέρος που ονομάζουν Κήπους1 2 9 και για τον
ναό της Αφροδίτης δεν λέγεται τίποτα στην Αθήνα. Ούτε
όμως και για την Αφροδίτη, που είναι τοποθετημένη κοντά
στον ναό' έχει σχήμα τετράγωνο, όπως και οι Ερμες, κι η
επιγραφή της αναφέρει ότι η Ουρανία Αφροδίτη είναι η
μεγαλύτερη από τις Μοίρες. Το άγαλμα όμως της Αφροδίτης
των Κήπων είναι έργο του Αλκαμένη και ένα από τα
λίγα αξιοθέατα της Αθήνας.

3. Υπάρχει και ιερό του Ηρακλή, το λεγόμενο Κυνό-
σαργες. Διαβάζοντας τον χρησμό, μπορούμε να μάθουμε
για τη λευκή σκύλα. Υπάρχουν και βωμοί του Ηρακλή και
της Ήβης, κόρης του Δία που, όπως νομίζουν, παντρεύτηκε
τον Ηρακλή. Έχει χτιστεί ακόμα βωμός της Αλκμήνης
και του Ιολάου, που συμμετείχε στους περισσότερους
άθλους του Ηρακλή. Το Λύκειο πήρε το όνομα του από τον
Λύκο, γιο του Πανδίονα- απ' όταν, όμως, χτίστηκε μέχρι
τις μέρες μας, το θεωρούν ιερό του Απόλλωνα. Για πρώτη
φορά εδώ ο θεός ονομάστηκε Λύκειος. Λένε ότι κι οι
Τερμίλες πήραν την επωνυμία Λύκιοι από εκείνον, επειδή
σ' αυτούς κατέφυγε ο Λύκος, όταν τον καταδίωκε ο Αιγέας.

4. Πίσω από το Λύκειο βρίσκεται ο τάφος του Νίσου, τον
οποίο, όταν βασίλευε στα Μέγαρα, σκότωσε ο Μίνωας και οι
Αθηναίοι τον έφεραν εδώ να τον θάψουν. Σύμφωνα με την
παράδοση, στο κεφάλι του Νίσου υπήρχαν κόκκινες τρίχες,
που αν κόβονταν έπρεπε αυτός να πεθάνει. Όταν ήρθαν στη
χώρα του οι Κρήτες, κατέλαβαν μ' επιδρομές τις πόλεις της
Μεγαρίδας και πολιόρκησαν τον Νίσο, που κατέφυγε στη
Νίσαια. Τότε λέγεται ότι η κόρη του Νίσου ερωτεύτηκε τον
Μίνωα και έκοψε τα μαλλιά του πατέρα της.

5. Έτσι λένε ότι συνέβησαν αυτά. Τα ποτάμια της
Αθήνας είναι ο Ιλισός και ο Ηριδανός130, που χύνεται στον
Ιλισό και έχει το ίδιο όνομα με το Κελτικό ποτάμι. Ο
Ιλισός είναι αυτός, όπου λένε ότι έπαιζε η Ωρείθυια, όταν
την άρπαξε ο άνεμος Βορέας· κι ο Βορέας την έκανε γυναίκα
του και χάρη σ' αυτή τη συγγένεια βοήθησε τους
Αθηναίους και κατέστρεψε τις περισσότερες τριήρεις των
βαρβάρων. Οι Αθηναίοι θέλουν ο Ιλισός να είναι ιερό και
άλλων θεών και υπάρχει εκεί βωμός των Ιλισιάδων Μουσών.
Δείχνεται μάλιστα το σημείο, στο οποίο οι Πελοπον-
νήσιοι σκότωσαν τον βασιλιά της Αθήνας Κόδρο, τον γιο
του Μελάνθου.
6. Περνώντας τον Ιλισό είναι η περιοχή που ονομάζεται
Αγρες. Εκεί υπάρχει ναός της Αγροτέρας Άρτεμης. Λένε
ότι εδώ κυνήγησε για πρώτη φορά η Άρτεμη, όταν ήρθε
από τη Δήλο και γι' αυτό τον λόγο το άγαλμα της έχει
τόξο. Υπάρχει και στάδιο από λευκό μάρμαρο, που είναι
θαύμα για όσους το βλέπουν, όχι όμως και για όσους ακούν
μόνο γι' αυτό1 3 1 . Το μέγεθος του θα το υπολόγιζε κανείς
από το εξής: από ψηλά αρχίζει ένα βουνό, πάνω από τον
Ιλισό, σε σχήμα μισοφέγγαρου, και κατεβαίνει στην όχθη
του ποταμού με δυο πλευρές ίσες και παράλληλες. [Εκεί]
χτίστηκε το στάδιο από τον Ηρώδη τον Αθηναίο και για
την κατασκευή του καταναλώθηκε το περισσότερο μάρμαρο
που υπήρχε στα λατομεία της Πεντέλης.

20. Από το Πρυτανείο1 3 2 ξεκινά ο δρόμος που ονομάζεται
Τρίποδες. Ονομάζουν έτσι τον τόπο από ναούς τόσο
μόνο μεγάλους, ώστε να τοποθετούνται πάνω τους χάλκινοι
τρίποδες και μέσα να υπάρχουν αξιομνημόνευτα έργα"
υπάρχει ένα άγαλμα Σατύρου, για τον οποίο λέγεται πως ο
Πραξιτέλης καμάρωνε. Λένε ότι, όταν κάποτε η Φρύνη του
ζήτησε το ωραιότερο έργο του, εκείνος εύκολα δέχτηκε νατης το χαρίσει, αλλά δεν ήθελε να της αποκαλύψει ποιο
θεωρούσε ο ίδιος ωραιότερο. Τότε, λοιπόν, τρέχοντας μέσα
ένας υπηρέτης της Φρύνης είπε ότι το σπίτι του Πραξιτέλη
άρπαξε φωτιά και ότι τα περισσότερα έργα του καταστράφηκαν,
όχι όμως όλα.

2. Ο Πραξιτέλης αμέσως πετάχτηκε έξω από την πόρτα
και έλεγε ότι όλοι οι κόποι του είναι χαμένοι, αν η φωτιά
είχε φτάσει στον Σάτυρο και τον Έρωτα. Η Φρύνη του
είπε να περιμένει και να δείξει θάρρος, γιατί δεν είχε πάθει
κανένα κακό, αλλά ότι παγιδεύτηκε με τέχνασμα και αποκάλυψε
τα καλύτερα έργα του. Έτσι, η Φρύνη διάλεξε τον
Έρωτα. Ένας νεαρός Σάτυρος που προσφέρει ποτήρι,
βρίσκεται εκεί κοντά στον ναό του Διονύσου. Ο Έρωτας
που βρίσκεται μαζί και ο Διόνυσος είναι έργα του Θυμίλου.

125. Οι χάλκινες αυτές ανάγλυφες εικόνες ήταν αφιερώματα
διαφόρων άλλων πόλεων γι' αυτό και οι Αθηναίοι τις
ονόμαζαν αποίκους πόλεις.
126. Ισοκράτης 436-338 π.Χ.
127. Είναι η λεγόμενη Βιβλιοθήκη, βόρεια της Ακροπόλεως
και της Ρωμαϊκής Αγοράς.
128. Δεν έχει ανασκαφεί και είναι άγνωστη η θέση του.
129. Βρισκόταν κοντά στο Ολυμπιείο και στη δεξιά όχθη
του Ιλισού.
130. Ο ποταμός Ηριδανός σήμερα είναι υπόγειος και φά-
263
νηκε στον ανασκαμένο χώρο του Κεραμεικού.
131. Βρισκόταν στη θέση του σημερινού σταδίου.
132. Βλ. Αττικά 18, 3.

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

A.Σβαρτζενέγκερ: "Θα ήθελα να ήμουν έστω και μια μύγα στην αρχαία Ελλάδα, όταν έχτιζαν την Ακρόπολη"

"Ό,τι έκανα στη ζωή μου το έκανα. Αυτό, όμως, που με ιντριγκάρει είναι οι ιστορικές περίοδοι. Θα ήθελα να ήμουν έστω και μια μύγα στην αρχαία Ελλάδα, όταν έχτιζαν την Ακρόπολη. Να ήμουν ένας απλός παρατηρητής, όχι πρωταγωνιστής, τη στιγμή που «γραφόταν» η ιστορία.
Η ταινία γυρίστηκε πριν καν προλάβω να ονειρευτώ μια καριέρα στον κινηματογράφο, όμως μου απέφερε 1.000 δολάρια την εβδομάδα και με τα χρήματα που πήρα άρχισα εντατικά μαθήματα αγγλικών και υποκριτικής. Από μικρός είχα ιδιαίτερη αγάπη στην Ελλάδα, στους αρχαίους μύθους και ήρωες.
Για εμάς, που έχουμε ασχοληθεί με το body building, η αρχαία Ελλάδα είναι πάντα στο επίκεντρο, νιώθουμε σαν συνεχιστές των αρχαίων Ελλήνων και για αυτό το λόγο αγαπώ ιδιαιτέρως τον Ηρακλή.
 Είμαι πολύ στενοχωρημένος για όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς πολιτισμοί και λαοί με τεράστια ιστορία αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Πιστεύω στους Έλληνες και στην ψυχή τους. Θα τα καταφέρετε."
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

Για την Βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης.( απόσπασμα από τα Αττικά του Παυσανία)

Το ιερό των Διοσκούρων είναι πολύ παλιό1 2 2 . Οι
ίδιοι παριστάνονται όρθιοι κι οι γιοι τους έφιπποι. Ο Πολύγνωτος
ζωγράφισε εδώ τον γάμο τους με τις κόρες του
Λευκίππου κι ο Μίκωνας όσους έπλευσαν στην Κολχίδα με
τον Ιάσονα, με μεγαλύτερη μάλιστα τέχνη ζωγράφισε τον
Άκαστο και τα άλογα του.

2. Πάνω από το ιερό των Διοσκούρων βρίσκεται το
τέμενος της Αγλαύρου. Λένε πως η Αθηνά έδωσε στην
Αγλαυρο και τις αδελφές της, Έρση και Πάνδροσο, τον
Εριχθόνιο που τοποθέτησε σ' ένα κιβώτιο και τους απαγόρευσε
να ενδιαφερθούν γ ι ' αυτό που τους εμπιστεύτηκε.
Πειθάρχησε μόνον η Πάνδροσος- οι άλλες δύο όμως άνοιξαν
το κιβώτιο και, μόλις είδαν τον Εριχθόνιο, τρελάθηκαν
και ρίχτηκαν από το πιο απόκρημνο σημείο της ακρόπολης.
Από εκεί ανέβηκαν οι Μήδοι και σκότωσαν όσους
Αθηναίους νόμιζαν ότι γνώριζαν τους χρησμούς καλύτερα
απ' τον Θεμιστοκλή και είχαν οχυρώσει την ακρόπολη με
ξύλα και πασσάλους.


3. Ε κ ε ί κοντά είναι το Πρυτανείο, όπου έχουν γραφτεί οι
νόμοι του Σόλωνα και βρίσκονται αγάλματα των θεών
Ειρήνης και Εστίας και ανάμεσα στους άλλους ανδριάντες
κι αυτός του Αυτολύκου του παγκρατιαστή. Τους ανδριάντες
του Μιλτιάδη και του Θεμιστοκλή, αλλάζοντας τις
επιγραφές, τους μετέτρεψαν σε ανδριάντες ενός Ρωμαίου
και ενός Θράκα.

4. Από εδώ κατεβαίνοντας προς την κάτω πόλη, υπάρχει
το ιερό του Σ ά ρ α π η 1 2 3 , του θεού του οποίου τη λατρεία
οι Αθηναίοι εισήγαγαν από τον Πτολεμαίο. Το πιο φημισμένο
από τα ιερά του Σάραπη στην Αίγυπτο βρίσκεται
στην Αλεξάνδρεια, αλλά το πιο αρχαίο στην Μέμφι. Σ'
αυτό δεν είναι δυνατόν ούτε στους ξένους ούτε και στους
ιερείς να μπουν, προτού θάψουν τον Ά π ι 1 2 4 . Κοντά στο ιερό
του Σάραπη βρίσκεται ο τόπος, όπου λένε ότι συνεννοήθηκαν
ο Θησέας και ο Πειρίθους για να εκστρατεύσουν στη
Σπάρτη κι έπειτα στη Θεσπρωτία.

5. Κοντά είναι χτισμένος ναός της Ειλειθυίας, που ήρθε
από τους Υπερβόρειους στη Δήλο και βοήθησε στη γέννα
τη Λητώ- λένε πως οι άλλοι, απ' αυτούς [τους Δηλίους]
έμαθαν τ' όνομα της Ειλειθυίας. Οι κάτοικοι της Δήλου
μάλιστα προσφέρουν θυσίες σ' αυτή και ψάλλουν τον ύμνο
του Ωλήνα. Οι Κρήτες νομίζουν ότι η Ειλείθυια είναι κόρη
της Ήρας και γεννήθηκε στην Αμνισό της Κνωσού. Μόνο
στην Αθήνα τα ξόανα της Ειλειθυίας είναι καλυμμένα
μέχρι τις άκρες των ποδιών. Οι γυναίκες έλεγαν πως δύο
είναι Κρητικά, αφιερώματα της Φαίδρας, και ότι το αρχαιότερο
το έφερε ο Ερυσίχθονας από τη Δήλο.


122. Βρισκόταν στις υπώρειες της βόρειας πλευράς του
λόφου της Ακρόπολης. Η ακριβής θέση του δεν έχει εντοπιστεί.
123. Υποτίθεται πως βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής
Μητρόπολης.
124. Είναι ο ιερός ταύρος, ενσάρκωση του αιγυπτιακού
θεού Όσιρι. Όταν το ζώο πέθαινε το αντικαθιστούσαν με
άλλο.

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 29ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1968 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Διεξάγεται ἀπό τὸ Δικτατορικὸ καθεστὼς τῆς 21ης Ἀπριλίου, τὸ 1ο δημοψήφισμα γιὰ τὸ νέο Σύνταγμα τῆς Ἑλλάδος, στὸ ὁποῖο δὲν προβλεπόταν κατάργησι τοῦ πολιτεύματος τῆς βασιλευομένης δημοκρατίας. Τὰ ἀποτελέσματ ἦταν: Nαὶ, 92,21%, καὶ Ὄχι 7,79%. Ἡ ψηφοφορία παρατάθηκε καὶ πέρα τῆς δύσεως τοῦ ἡλίου, γιὰ νὰ μπορέσουν νὰ ψηφίσουν ὅλοι.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...