₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

H Liebstandarte Adolf Hitler (σωματοφυλακή Αδόλφος Χίτλερ) στην Ελλάδα. (Βίντεο)

Η SS-Panzer Division Leibstandarte SS ο Αδόλφος Χίτλερ (LSSAH) ξεκίνησε ως προσωπική σωματοφυλακή του Αδόλφου Χίτλερ, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη του Φύρερ, τα γραφεία και τις κατοικίες των μελών του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος NSDAP. Αργότερα η LSSAH εξελίχθηκε σε ένα τμήμα ελίτ μεγέθους στρατιωτικής μονάδας.  Η LSSAH μετατοπίστηκε στη Βουλγαρία τον Φεβρουάριο του 1941 στο πλαίσιο της προπαρασκευής της επιθετικής επιχείρησης Μαρίτα, στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. 

 Η επιχείρηση άρχισε στις 6 Απριλίου 1941, οι Γερμανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα κοντά στο Πρίλεπ και σύντομα εισήλθαν βαθιά στην ελληνική επικράτεια.

 Η LSSAH κατέλαβε την Βεύη  Φλώρινας στις 10 Απριλίου, ήταν επιφορτισμένη με την εκκαθάριση της αντίστασης. Έπρεπε να διακόψει την υποχώρηση των  Ελληνικών και Βρετανικων δυνάμεων της Κοινοπολιτείας.

 Στις 10 Απριλίου κάθε αντίσταση στην Ανατολική Μακεδονία και την Δυτική Θράκη είχε σταματήσει, με τους Έλληνες να έχουν 1.000 νεκρούς και τραυματίες και τους Γερμανούς 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους (πηγή ΓΕΣ/ΔΙΣ 1985) αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό των συνολικών απωλειών τους στη διάρκεια της επιχείρησης Μαρίτα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος τα ελληνικής αντίστασης. Μετά το τέλος των εχθροπραξιών έγιναν εκδηλώσεις προς τιμή των διοικητών των οχυρών Ρούπελ, Λίσσε, Πυραμιδοειδές, Περιθώρι, Εχίνος, Νυμφαία, Ιστίμπεη και Κελκαγιά και όλοι οι Έλληνες αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του ίδιου του Χίτλερ. Οι Έλληνες αξιωματικοί μπορούσαν να φέρουν ακόμη το ατομικό τους περίστροφο.

 ''Είχομεν ακούσει να ομιλούν δια την γενναιότητα και τον ηρωισμόν του Ελληνικού Στρατού, αλλά δεν φανταζόμεθα την γενναιότητα και τον ηρωισμόν τον οποίον επέδειξαν οι στρατιώται σας. Επολεμήσατε θαυμάσια! Θαυμάσια! Και πάλιν σας συγχαίρω εγκαρδίως'' 
Διοικητής του XVIII Ορεινού Σώματος Φράντς Μπέμε προς τον επιτελάρχη του ΤΣΑΜ
Το Οπτικοακουστικό υλικό της εποχής στην τότε πλατεία Συντάγματος αναφέρει :

 O Στρατάρχης Λίστ επιθεωρεί τα παρελαύνοντα νικηφόρα στρατεύματα. Ο Στρατηγός Σεπ Ντίτρηχ κάνει την αναφορά. Εν τω μεταξύ στην πατρίδα καινούριοι εθελοντές κατατάσσονται στο σώμα, τους ηγούνται έμπειροι μαχητές που πήραν μέρος στην Πολωνία και στην δύση.

Η SS Σωματοφυλακή Αδόλφος Χίτλερ βαδίζει προς την μεγάλη αποφασιστική μάχη εναντίων του Μπολσεβικισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...