₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Που θα δείτε τον πολεμικό εξοπλισμό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.


 Από την βικιπαίδεια

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανήκει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΙΕΕΕ). Είναι το παλαιότερο μουσείο του είδους του στην Ελλάδα. Οι συλλογές του διαφωτίζουν τις αντιπροσωπευτικότερες ιστορικές φάσεις του Νεώτερου Ελληνισμού, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης (15ος αιώνας) κι ύστερα. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είναι κέντρο έρευνας της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας. Στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Το κτήριο, σχεδιασμένο από το γάλλο αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ (François Boulanger), θεμελιώθηκε το 1835 από τη Βασίλισσα Αμαλία και στέγασε το Ελληνικό Κοινοβούλιο από το 1875 έως το 1932.
Ιστορία

Το μουσείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας Ελλάδας, με τεκμήρια που άρχισαν να συλλεγονται από την ίδρυσή της. Για πολλά χρόνια στεγάστηκε, όπως και η Εθνική Πινακοθήκη στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Το 1960 η συλλογή μεταφέρθηκε στη σημερινή της στέγη, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου.
Η έκθεση

Η έκθεση του μουσείου καλύπτει χρονικά την περίοδο από τα τελευταία χρόνια πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τις πρώτες πολεμικές επιχειρήσεις κατά το 1940. Αναπτύσσεται σε μια διαδρομή περιμετρική της αίθουσας συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής του υπερυψωμένου ισογείου του κτιρίου. Η αίθουσα σήμερα ανοίγει μόνο για επίσημες τελετές απονομής βραβείων, π.χ. βραβείων ιδρύματος Ωνάση κλπ), καθώς και διάφορες συνεδριάσεις σημαντικών συλλόγων. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε 13 αίθουσες και 6 ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους, ακολουθώντας χρονολογική σειρά, και επικεντρώνοντας κυρίως στις πολεμικές περιπέτειες της χώρας κατά την ιστορική αυτή περίοδο, με αφετηρία των εκθεμάτων το αριστερό της κυρίας εισόδου και κατάληξη το δεξιό.

Ξεκινά με εκθέματα που αφορούν τα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, τον ανδριάντα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου και της ακόλουθης Ενετοκρατίας και Οθωμανικής κυριαρχίας στον σημερινό ελλαδικό χώρο, όπως κράνη, πανοπλίες, όπλα και νομίσματα. Η αίθουσα που αφορά τους προεπαναστατικούς χώρους φιλοξενεί τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Φεραίου, το γραφείο του Αδαμάντιου Κοραή καθώς και κειμήλια, σύμβολα και σημαίες της Φιλικής Εταιρίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης, που καταλαμβάνει 3 αίθουσες και 3 διαδρόμους, αφορά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Φιλοξενούνται προσωπογραφίες των Αγωνιστών του 1821, διάφορα εκθέματα που καλύπτουν όλες τις πτυχές και περιόδους της Επανάστασης, όπως το ναυτικό αγώνα, τον Φιλελληνισμό, τη συμβολή του κλήρου, την έξοδο του Μεσολογγίου κ.α. Εκτίθενται πολλά προσωπικά αντικείμενα, όπλα και πολεμικός εξοπλισμός αγωνιστών της Επανάστασης.

Η περίοδος της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους αντιπροσωπεύεται από προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια και των πρώτων Βασιλέων της Ελλάδας, Όθωνος και Αμαλίας (1833-1862), το πρωτότυπο του Συντάγματος του 1843 και κειμήλια, σημαίες από τις επαναστάσεις στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Υπάρχουν επίσης εκθέματα από την Κρητική Επανάσταση του 1897, μεταξύ άλλων η σημαία της Μονής Αρκαδίου, και τον Μακεδονικό Αγώνα. Επίσης προσωπικά αντικείμενα του Βασιλέως Γεωργίου του Α΄ (1864-1913) και πολλών πρωθυπουργών της ίδιας εποχής.

Σημαίες από ελληνικά και τουρκικά τμήματα (λάφυρα) από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Εκστρατεία, ο φορτωτήρας του Θωρηκτού Αβέρωφ κατεστραμμένος από τη Ναυμαχία της Έλλης καθώς και ελαιογραφίες από την Ελληνοϊταλική σύγκρουση του 1940 κλείνουν το πολεμικό μέρος της έκθεσης. Στην ίδια αίθουσα φιλοξενούνται ακόμα η μίτρα του Χρυσοστόμου Σμύρνης και ο κονδυλοφόρος με τον οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με εθνικές και τοπικές ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κεντήματα, κοσμήματα και κεραμικά, καθώς και έπιπλα ιστορικών προσώπων του 19ου αιώνα.

Στις περισσότερες αίθουσες υπάρχουν επίσης πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων που απεικονίζουν αρκετά από τα σημαντικά πρόσωπα της κάθε περιόδου.

Μερικά χαρακτηριστικά εκθέματα:

 •     Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, πίνακας του 1571
 •     Η Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Φεραίου
 •     Ο πολεμικός εξοπλισμός του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη
 •     Όπλα και πολεμικός εξοπλισμός γνωστών μορφών της ελληνικής Επανάστασης
 •     Ακρόπρωρα πλοίων που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση
 •     Προσωπικά αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνα
 •     Η υδρία με την καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη
 •     Προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια
 •     Το πρωτότυπο του Συντάγματος του 1843
 •     Η σημαία της Μονής Αρκαδίου
 •     Η μίτρα του Χρυσοστόμου Σμύρνης
 •     Η ενδυμασία της Κυρά Φροσύνης
 •     Ο θρόνος του Όθωνα
 •     Το γραφείο του Χαριλάου Τρικούπη κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...