₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΗΣΑΝ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΑΛΚΙΝΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΝΟΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΔΗ ΕΠΙ ΜΙΝΩΑ ΚΑΙ ΘΗΣΕΑ

  
1.

1. Ο Διόδωρος Σικελιώτης, ο Στράβωνας και το Πάριο Χρονικό αναφέρουν ότι οι πρώτοι που ανακάλυψαν τη φωτιά και τη χρήση των μετάλλων ήσαν οι Κρήτες επί Μίνωα, πρβ.:
«Για τους Ιδαίους δακτύλους της Κρήτης παραδίδεται πως ανακάλυψαν τη φωτιά, τη χρήση του χαλκού και του σιδήρου, στη χώρα των Απτεραίων στο λεγόμενο Βερέκυνθο, καθώς και τον τρόπο επεξεργασίας τους» (Διόδωρος Βιβλιοθήκη Ιστορική 5,65)
 «Εφηύραν (οι Ιδαίοι δάκτυλοι της Κρήτης) το σίδερο και το κατεργάστηκαν πρώτοι, καθώς και πολλά ακόμη χρήσιμα στη ζωή πράγματα» (Στράβων, Γεωγραφικά Ι, C 473, ΙΙΙ, 22)
«Όταν ο Μίνως ο πρώτος βασίλεψε στην Κρήτη και έκανε οικισμό στην Απολλωνία, σίδηρος ευρέθη στην Ίδη, βρέθηκε από τους Ιδαίους Δακτύλους Κέλμιο και Δαμναμενέω, έτος ΧΗΗΔ (πριν από την εποχή του Διόγνητου),  όταν ο Πανδίων βασίλευε στην Αθήνα».  (Πάριο Χρονικό)
2. Ο Πλούταρχος (που παίρνει λέει πληροφορίες από παλιότερούς του ιστορικούς: Φερεκύδη, Φιλόχορο, Κλείδημο κ.α.) αναφέρει ότι  ο Θησέας έκοψε νόμισμα μετά την επιστροφή του από την Κρήτη, άρα  νομίσματα υπήρχαν στην Ελλάδα ήδη επί Μίνωα και Θησέα, πρβ: «Ο Θησέας μετά την επιστροφή του από Κρήτη έκοψε  νόμισμα όπου χάραξε ένα βόδι,  για να παραστήσει το Μαραθώνιο ταύρο ή το στρατηγό  Μίνωα ή σαν ένα κάλεσμα των πολιτών στη γεωργία και από εκεί λέγεται πως από εκείνον πήραν το όνομά τους τα νομίσματα «εκατόμβοιον» και «δεκάβοιον» (Πλουτάρχου «Θησεύς», 25).
Σημειώνεται ότι ο Μίνωας Α, σύμφωνα με το Πάριο Χρονικό, βασίλευε το έτος 1210 πριν από το Διόγνητο, ήτοι το 1453 πριν από το Χριστό.
3. Χάλκινο τάλαντο που βρέθηκε στην Κύμη Εύβοιας χρονολογείται στα μέσα του 16ου αι. π.Χ., ενώ χάλκινα τάλαντα βρέθηκαν και στην Κνωσό, που χρονολογούνται από τον 16 – 14 αι. π.Χ.    Επομένως στην Ελλάδα (Κρήτη , Αθήνα, Εύβοια κ.α.) υπήρχαν νομίσματα ήδη από το 1600 π.Χ.

Συνέχεια εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...