₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία του Αγνώστου Στρατιώτη


Κατά τη διάρκεια των πολυάριθμων πολεμικών συγκρούσεων ανά την υφήλιο, στρατιώτες όλων των εθνών έπεσαν υπέρ πατρίδος, χωρίς να γνωρίζουμε τον χώρο ταφής τους. Στήνεται γι’αυτό το λόγο προς τιμήν τους το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Από τους αρχαίους χρόνους κατασκευάζονταν μνημεία ή κενοτάφια για τους πολεμιστές που δεν είχαν ταφεί επειδή πίστευαν ότι θα βασανίζονταν οι ψυχές τους.

Το πρώτο μνημείο που κατασκευάστηκε διεθνώς βρίσκεται στο Παρίσι, στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου θάφτηκαν εκεί τα κόκκαλα ενός άγνωστου Γάλλου στρατιώτη και τοποθετήθηκαν πάνω στον τάφο του δύο λυχνίες που καίνε συνεχώς.

Το πρώτο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη ιδρύθηκε για τους Αγωνιστές του 1821 στην Ερμούπολη της Σύρου, εν έτη 1889, σύμφωνα με σχέδιο του Γ.Βιτάλη.

Στην πατρίδα μας μνημείο του Άγνωστου Έλληνα Στρατιώτη βρίσκεται από τις 25 Μάρτη 1932, στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος. Το χώρο διαρρύθμισαν ο αρχιτέκτονας Μανώλης Λαζαρίδης και ο γλύπτης Κώστας Δημητριάδης. Η μαρμάρινη πλάκα με την ανάγλυφη παράσταση αρχαίου Έλληνα νεκρού πολεμιστή, είναι έργο του γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ. Στη μία πλευρά της παράστασης είναι χαραγμένη η φράση "Μία κλίνη κενή φέρεται εστρωμένη των αφανών" και στην άλλη η φράση "Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος", που είναι φράσεις του Θουκυδίδη από τον "Επιτάφιο του Περικλή"

Αριστερά και δεξιά του νεκρού πολεμιστή είναι χαραγμένοι τόποι που έγιναν μάχες και πήραν μέρος Έλληνες (Πίνδος, Κορυτσά, Καλαμάς, Τρεμπεσίνα, Χειμάρα, Αργυρόκαστρο, Καλπάκι, Κλεισούρα, Πρεμετή, Πόγραδετς, Ρούπελ, Κρήτη, Ελ Αλαμέϊν, Ρίμινι, Ρουβικών, Δωδεκάνησα, Κορέα, Κύπρος).

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, ανήμερα της Παλιγγενεσίας της Επαναστάσεως 25η Μαρτίου του 1943, η οργάνωση Χ του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή ετοιμάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο, την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη κυριολεκτικά κάτω από την μύτη του κατακτητή. Το σχέδιο προέβλεπε αιφνιδιαστική προσέλευση πολλών «χιτών» από διαφορετικές κατευθύνσεις για να πλαισιώσουν τον καταθέτοντα μονόχειρα (ανάπηρο του ελληνο-ιταλικού πολέμου) Χρήστο Ευθυμάκη.

Πράγματι την συμφωνημένη στιγμή προσήλθε αιφνιδιαστικά στον Άγνωστο στρατιώτη ο νέος άνδρας κρατώντας το στεφάνι με τα διακριτικά της «Χ» ενώ εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης έψαλλαν σε στάση προσοχής τον εθνικό ύμνο με δάκρυα στα μάτια. Η βίαιη επέμβαση των αρχών θα ήταν καίρια για την σύλληψη πολλών μελών της οργάνωσης αν τα μέλη της ελληνικής χωροφυλακής δεν τους φυγάδευαν.

Το μνημείο φυλάσσεται από τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς τιμώντας έτσι τους πεσόντες του Ελληνικού Γένους.

ΛΕΓΕΩΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...