₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

ΣΠΑΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ 1878, ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΥΓΡΑ ΥΠΟΓΕΙΑ Σε ψηφιακή μορφή η ιστορία της Λεμεσού


ΟΛΗ η ιστορία της Λεμεσού βγήκε από κάποιους σκονισμένους, ξεχασμένους φακέλους, που για δεκαετίες ήταν σε κάποια υγρά υπόγεια κτιρίων, ταξινομήθηκε και πήρε ψηφιακή μορφή, για να γνωρίσει ο σημερινός δημότης της πόλης ποιοι ήταν οι πρόγονοί του, να μάθει και να εκπαιδευθεί. Αρχεία, με σπάνιο υλικό, όπως τα χειρόγραφα του Βασίλη Μιχαηλίδη, έγγραφα του Δήμου Λεμεσού του 1878, τα οποία αφορούν σημαντικά θέματα της πόλης, που ήταν ξεχασμένα στα κάποια ράφια, θα είναι πλέον στη διάθεση των μελετητών, των φοιτητών και όσων θέλουν να γνωρίσουν το χθες.

Όλο το ιστορικό υλικό της Λεμεσού συγκεντρώθηκε στο κτίριο που είναι γνωστό σαν «οικία Επάρχου», όπου σήμερα στεγάζεται το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού. Σε ένα κτίριο «αποικιοκρατικού ρυθμού» που επί αγγλοκρατίας στέγαζε την οικογένεια του εκάστοτε Βρετανού διοικητή, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν κατοικούσε η οικογένεια του εκάστοτε Επάρχου της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια πριν αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασής του, το κτίριο έμεινε κλειστό και άνοιγε μόνο για διάφορες δεξιώσεις. Η επίσημη παράδοση του κτιρίου έγινε πρόσφατα μετά τις αναγκαίες επιδιορθώσεις και διαρρυθμίσεις που έγιναν σε αυτό. Η αποκατάστασή του κόστισε περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Για μια σημαντική τομή στη μελέτη της ιστορίας της Κύπρου, γενικά, και της Λεμεσού, ειδικά, έκανε λόγο ο δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του Ιστορικού Αρχείου του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης των εργασιών του Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας της Λεμεσού, ο κ. Χρίστου αποκάλυψε ότι το περιεχόμενο του Αρχείου εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα κειμήλια και έγγραφα. Μετά τη συνεργασία που έκανε ο Δήμος Λεμεσού με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σημείωσε, υπάρχουν πλέον στη διάθεση των ερευνητών και του κοινού σε ψηφιοποιημένη μορφή, εφημερίδες, φωτογραφίες και ταινίες που καλύπτουν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου από το 1878 μέχρι πρόσφατα.

Και πρόσθεσε: «Το κτίριο, αίθουσες και εγκαταστάσεις, πλήρως εκσυγχρονισμένες και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, παρέχουν όλες τις δυνατότητες μελέτης και ανάδειξης της ιστορίας, του πολιτισμού, του πολιτικού και κοινωνικού ρόλου της Λεμεσού, κατά τους νεότερους χρόνους παρουσίασης των αρχείων, των συλλογών και των προσωπικών αντικειμένων των σημαντικών ανθρώπων της δημόσιας ζωής, του πνεύματος, του πολιτισμού, της επιστήμης και του αθλητισμού που έζησαν και δημιούργησαν στην πόλη μας. Εδώ άλλωστε θα φυλάγεται και θα διατίθεται στους μελετητές η πλουσιότερη συλλογή εφημερίδων και μεγάλο μέρος του Αρχείου του Δήμου. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το Μουσείο και Αρχείο της πόλης της Λεμεσού έχει πεδίον δόξης λαμπρόν». Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι οι Λεμεσιανοί θα αγαπήσουν, θα στηρίξουν και θα εμπλουτίσουν το Ιστορικό Αρχείο, «ώστε με τη σειρά του να επιστρέψει στην πόλη όσα της αξίζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...