₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Ο Φραγκίσκος Άμπνεϋ Άστιγξ, μεγάλος Φιλέλληνας Άγγλος ναυτικός

Άστιγξ Φραγκίσκος

Ο Φραγκίσκος Άμπνεϋ Άστιγξ, μεγάλος Φιλέλληνας Άγγλος ναυτικός, γεννήθηκε το 1794 και πέθανε το 1828, ήταν γιος του στρατηγού Κάρολου Άστιγξ.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1822 για να βοηθήσει τον Αγώνα. Κατατάχτηκε εθελοντής στο πολεμικό πλοίο του Τομπάζη "Θεμιστοκλής". Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις για τη διάσωση του Ναυπλίου και ανάγκασε τους Τούρκους της Κισσάμου-Κρήτης να παραδοθούν. Πήρε μέρος στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Έδειξε αυταπάρνηση, ηρωισμό και ικανότητα. Πρόσφερε από την ιδιωτική του περιουσία 7.000 λίρες, που μ' αυτές αγοράστηκε το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό καράβι μας η "Καρτερία" κι έγινε πλοίαρχός της.

Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις της Στερεάς και στις μάχες κατά του Δράμαλη. Στις διάφορες ναυτικές επιχειρήσεις του Αιγαίου, προξένησε σημαντική φθορά στον εχθρό, ώσπου πέτυχε την απελευθέρωση της θαλάσσιας αυτής περιοχής.

Ανατίναξε το 1827 την τουρκική πυριτιδαποθήκη στο Βασιλάδι του Μεσολογγίου. Το 1828, όμως, οργανώνοντας μια επίθεση κατά του Αιτωλικού τραυματίστηκε στο αριστερό χέρι, έπαθε τέτανο και πέθανε, πριν προλάβει να βγει στη στεριά, σε ηλικία 34 χρόνων.

Στο ναύσταθμο του Πόρου στήθηκε κενοτάφιο, για να τιμηθεί ο μεγάλος φιλέλληνας που έδωσε και τη ζωή του για την υπόθεση της ελευθερίας στη χώρας μας.


LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...