₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Βέικος Λάμπρος Βιογραφία

Βέικος Λάμπρος


* Σουλιώτης οπλαρχηγός, γιος του Βέικου Ζάρμπα ή Ζορμπά. Κατά τη συνήθεια των Σουλιωτών πήρε το όνομα του πατέρα του για επώνυμο. Το 1803 έφυγε από το Σούλι μαζί με τους άλλους Σουλιώτες, αφού το παρέδωσαν στον Αλή Πασά, ο καλόγηρος, Σαμουήλ δεν δέχθηκε την συνθηκολόγηση. Έμεινε στο Kούγκι μαζί με άλλους πέντε Σουλιώτες. Tο δημοτικό τραγούδι λέει για την άρνησή του να δεχθεί την συνθήκη:

“Kαλόγηρε τι καρτερείς κλεισμένος μες το Kούγκι,

πέντε νομάτοι σου ‘μειναν κι κείνοι πληγωμένοι”.

Ο Βέικος κατέφυγε στα Επτάνησα όπου υπηρέτησε στα γαλλικά και αργότερα στα αγγλικά στρατεύματα. Όταν απεβίωσε ο πατέρας του έγινε αρχηγός της οικογένειας των Ζορμπαίων. Το 1821 ο Βέικος με τον Μάρκο Μπότσαρη-αντιπροσωπεύοντας τους Σουλιώτες-συμμάχησαν με τον Αλή Πασά ο οποίος είχε επαναστατήσει κατά του σουλτάνου και τους επιστράφηκε το Σούλι εκτός από το κάστρο της Κιάφα .Το Σεπτέμβριο του 1822 επέστρεψε στα Επτάνησα, αφού οι Σουλιώτες εγκατέλειψαν το Σούλι, μετά την πτώση του Αλή Πασά που είχε επαναστατήσει κατά του σουλτάνου. Ο Χουρσίτ Πασάς μετά το θάνατο του Αλή των Ιωαννίνων έστειλε το κεφάλι του στην Υψηλή Πύλη .

Ο Βείκος επιστρέφοντας πάλι στην επαναστατημένη Ελλάδα πήρε μέρος στον Αγώνα πολεμώντας το 1823 στο Αγρίνιο. Το Δεκέμβριο του 1824 πήγε στην Πελοπόννησο, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης Κουντουριώτη, ΖαΪμη, Νικηταρά κλπ.

Τον Ιούνιο του 1825 ο Βέικος πολέμησε τους Τούρκους από το πολιορκημένο Μεσολόγγι. Όταν τον Ιούλιο του 1825 ο Κιουταχής πρότεινε στη φρουρά του Μεσολογγίου να παραδώσει την πόλη, ο Βέικος αρνήθηκε δίνοντας την εντύπωση ότι η πεινασμένη πόλη κρατεί σθεναρά. Τον Ιανουάριο του1826 πήγε στην Ύδρα με άλλους τρεις για να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση. Στο μεταξύ το Μεσολόγγι έπεσε αλλά ο Βέικος δεν πήρε μέρος στην έξοδο γιατί δεν είχε επιστρέψει ακόμα.

Πολέμησε στην Αράχοβα και στα Σάλωνα και το 1827 πήγε στην Αττική με τον Καραϊσκάκη.

Μετά το θάνατο του Γ.Καραισκάκη και την ταφή του στο Ι.Ν Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα , πήρε μέρος στην επιχείρηση επίθεσης κατά της Αθήνας. Στις 24 Απριλίου 1827 2.500 περίπου Έλληνες υπό την αρχηγία των Κόχραν και Τσώρτς ξεκίνησαν από τους Τρεις Πύργους του Παλαιού Φαλήρου για να καταλάβουν την Αθήνα με έφοδο. Ο Βέικος έπιασε μαζί με τους άλλους οπλαρχηγούς τα καλύτερα ταμπούρια. Η ήττα των Ελλήνων στη μάχη του Αναλάτου (Νέα Σμύρνη) το 1827 στοίχισε τη ζωή πολλών αγωνιστών, στη διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν όπως οι Ιωάννης Νοταράς, Κίτσος Τζαβέλας, Αθανάσιος Μπότσαρης, Φωτομάρας, Γεώργιος Δράκος και ο συνταγματάρχης Ιγγλέσης μεταξύ τους και ο Λάμπρος Βέικος. Οι 250 αιχμάλωτοι αποκεφαλίστηκαν.

Πηγές

1. Το Λεύκωμα του ’21 Μίρκα Παλιούρα

2. http://www.sansimera.gr/articles/437

3. http://el.wikipedia.org

4. http://www.epirus.org/?p=37

5. www.LivePedia.gr

6. http://www.epirus-history.gr

7. ΕΠΙΤΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-Ι’ ΜΕΡΟΣ : Η Ελληνική Επανάσταση http://blogs.sch.gr/stratilio/archives/568


λλ


Λε

3 σχόλια:

 1. Χαιρετίζω την αξιόλογη προσπάθεια σας για γνώση της αληθινής ιστορίας.(Πατριδογνωσία)
  Κατάγομαι από την Μεγάλη Σουλιώτικη Φάρα των Ζορμπαίων και έχω κάνει μεγάλη έρευνα για τους
  Βεικοζορμπαίους ( όπως μνημονεύονται στο Σούλι στο προσκλητήριο Ηρώων στην αναπαράσταση κάθε χρόνο.)
  Διαθέτω πολλά στοιχεία (τεκμηριωμένα)από αξιόπιστες πηγές για την μεγάλη γενιά των Ζορμπαίων αν σας ενδιαφέρει.
  Το κείμενο που αναρτήσατε για τον Λάμπρο Βέϊκο Ζορμπά είναι αξιόλογο και αληθές.
  Ο Σουλιώτης Νικόλαος ζορμπάς του Κων/νου που έκανε την επανάσταση στο Γουδί το 1909 είναι ξάδελφος του ΒέΙκου Ζορμπά,και επίσης είναι ανιψιός του Παππού μου.
  Επομένως λάθος γράφεται ότι ο Νικόλαος Ζορμπάς είναι από Μαγνησία Μ Ασίας.

  Μετά Σουλιώτικης Τιμής.

  Πολέμαρχος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. πολεμαρχε, με ενδιαφερουν παρα πολυ αυτα που αναφερεις για το γενος του Ζορμπα. ειμαι με επωνυμο Βέικο, με καταγωγη γενους απο το Τσαμαντά Θεσπρωτίας και οι προπαπουδες μετεγκαταστάθηκαν περι τα 1800 στο Μαρκατι, θα το ξερεις λογικα το χωριο.
   Στειλε μου εαν εχεις διαθεση επιπλέον πληρ. στο email rezartbejko@gmail.com

   Διαγραφή
 2. Ευχαριστω πολυ Πολεμαρχεγια τα καλα σου λογια....και για τις πληροφοριες περι Ν.Ζορμπα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...