₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Σαν Σήμερα (22 Σεπτεμβρίου 1971) H κηδεία του Σεφέρη εξελίχθηκε σε διαδήλωση κατά της δικτατορίαςΟ Γιώργος Σεφέρης άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971.
Κηδεύτηκε δύο μέρες αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου. Σαν σήμερα πριν 39 χρόνια...
Φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από τη γέννησή του (Σμύρνη 1900).
Η κηδεία του μεγάλου έλληνα ποιητή και νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη εξελίχθηκε σε διαδήλωση κατά της χούντας.
Στη νεκρώσιμη πομπή προς το πρώτο νεκροταφείο μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το (απαγορευμένο) τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη- σε στίχους Σεφέρη «Στο περιγιάλι το κρυφό».
Διαβάστε τι έγραψε την επομένη της κηδείας η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.
Το τελευταίο ποίημα του Σεφέρη είναι το περίφημο Επί Ασπαλάθων που γράφτηκε στις 31 Μαρτίου 1971 και δημοσιεύθηκε στην εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ την επομένη της κηδείας του (23.9).
Και σκέπτομαι πόσο ολοένα και απέχουμε οι νεοέλληνες από την περιγραφή του όντως ανθρώπου, που έκανε ο ποιητής στην ιστορική ομιλία του για τον Μακρυγιάννη:

Ο ελεύθερος άνθρωπος, ο δίκαιος άνθρωπος, ο άνθρωπος ζυγαριά της ζωής -αν υπάρχει μια ιδέα βασικά ελληνική, δεν είναι άλλη. Γεννιέται στα χαράματα της ελληνικής σκέψης· έπειτα τη διατυπώνει μια για πάντα ο Αισχύλος. Όποιος ξεπερνά το μέτρο είναι υβριστής, και ύβρις είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να μας συμβεί. Για να μεταχειριστώ τη φρασεολογία του Μακρυγιάννη, οι Έλληνες, από τα παλιά εκείνα χρόνια, είναι στο «εμείς», δεν είναι στο «εγώ». Γιατί μόλις το εγώ γυρέψει να ξεπεράσει το εμείς, αμέσως η Άτη, η αυστηρή μοίρα που φροντίζει για την ισορροπία του κόσμου, το κεραυνώνει. Ολάκερη η αρχαία μας τραγωδία είναι γεμάτη από τα σύμβολα αυτής της ιδέας. Και το σύμβολο που με συγκινεί περισσότερο απ’ όλα το βρίσκω στους Πέρσες. Ο Ξέρξης, μας λέει ο παλιός μύθος, νικήθηκε γιατί ήταν υβριστής, γιατί έκαμε αυτή την υπέρογκη πράξη: μαστίγωσε τη θάλασσα. Γι’αυτό βρήκε στη θάλασσα τον όλεθρό του. Σ’αυτό το στοιχείο που μολονότι είναι πάντα ταραγμένο και δεν ησυχάζει ποτέ, αναζητά πάντα την ισορροπία, το ζύγιασμα.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αμφισβητήσει τα γεγονότα , μια και τα έζησα. Απλά, αφορμή λαμβάνοντας από τον τίτλο της ανάρτησης, θέλω να τονίσω την αντίφαση. Όπως και στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου έτσι και στην κηδεία του Σεφέρη ο λαός διεδήλωσε και μάλιστα έντονα χωρίς ούτε μια στιγμή να επέμβει η αστυνομία ή ο στρατός (δικτατορία γαρ) και οι διαδηλώσεις έληξαν ειρηνικά. Εν μέσω «σοσιαλιστικής δημοκρατίας» οι πραιτωριανοί της κυβέρνησης (όχι η αστυνομία) σακατεύουν στο ξύλο διαδηλωτές και τους δηλητηριάζουν με ληγμένα χημικά γεμίζοντας τα νοσοκομεία τραυματίες Έλληνες πολίτες. Από την άλλη προσέξτε το «δημοκρατικό» ΒΗΜΑ. Εν μέσω δικτατορίας έγραφε ότι ήθελε και συνέχισε την έκδοσή του χωρίς διακοπή μέχρι το 1974 την στιγμή που είχαν κλείσει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και η ΒΡΑΔΥΝΗ και άλλες έστω γιατί το ήθελαν οι εκδότες τους την στιγμή που η «δημοκρατική σοσιάλ κυβέρνηση του Γιωργάκη» προσπαθεί ύπουλα να φιμώσει την ελεύθερη διακίνηση ειδήσεων και γνώμης και το ΒΗΜΑ, πείτε μου σεις τι στάση κρατεί. Διαβάστε τι και πως περιγράφει το ΒΗΜΑ την διαδήλωση του 1971. Διαβάστε επίσης, αν σας επιτρέψουν οι εκδότες, τι έγραφαν όλες αυτές οι εφημερίδες προ του 1967 όταν «αναζητούσαν έναν λοχία για να σώσει την χώρα από τους πολιτικούς». Διαβάστε και το «έγκριτο και έγκυρο» ΕΘΝΟΣ του 1989-90 να θυμηθείτε τι έγραφε για τον Ανδρέα Παπανδρέου έτσι.... για να μαθαίνετε Ιστορία.... Οδυσσεύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...