₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Χρήστος Αδαμίδης (1885-1949) υπήρξε πρωτοπόρος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και μετέπειτα Στρατηγός Αεροπορίας


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Χρήστος Αδαμίδης (1885-1949) υπήρξε πρωτοπόρος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και μετέπειτα Στρατηγός Αεροπορίας. Υπήρξε ένας από τους τρεις πρώτους Έλληνες αξιωματικούς που εστάλησαν για αεροπορική εκπαίδευση στην Γαλλία, ενώ επίσης συμμετείχε σε επιχειρήσεις στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913).

Βαλκανικοί Πόλεμοι

Ο Αδαμίδης γεννήθηκε το 1885 στα, υπό οθωμανική κυριαρχία τοτε, Ιωάννινα[1]. Κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό ως αξιωματικός του Ιππικού και το 1912 εστάλη μαζί με τον Δημήτριο Καμπέρο και τον Μιχαήλ Μουτούση στην Γαλλία για αεροπορική εκπαίδευση προκειμένου να επανδρώσουν το νέο αυτό όπλο του Στρατού[2].

Όταν ξέσπασαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι τοποθετήθηκε στο μέτωπο Ηπείρου όπου και εκτέλεσε αποστολές αναγνώρισης και βομβαρδισμού κατά οθωμανικών στόχων, κατά τη διάρκεια της Μάχης του Μπιζανίου[3][2]. Όταν, στις 21 Φεβρουαρίου (παλαιό ημερολόγιο) 1913, ο Ελληνικός Στρατός επικράτησε και απελευθέρωσε τα Ιωάννινα ο Χρήστος Αδαμίδης πραγματοποίησε εντυπωσιακή προσγείωση στην πλατεία μπροστά από το διοικητήριο της πατρίδας του εν μέσω του ενθουσιώδους πλήθους[1][4].

Υπόλοιπη σταδιοδρομία

Το 1927 ο Αδαμίδης, φέροντας τον βαθμό του Συνταγματάρχη, ορίστηκε διοικητής της Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατού. Το 1928 πραγματοποιήσε μαζί με τον Ανθυπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκη τον γύρο της Μεσογείου με αεροσκάφος Breguet 19. Το εγχείρημα αυτό ήταν πρωτοποριακό για τις τότε δυνατότητες της ελληνικής αεροπορίας[5][6]. Αποστρατεύτηκε το 1935 με τον βαθμό του Υποστρατήγου[7].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...