₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Μάχες των Ελλήνων από το Σκάι
Περιγραφή
Η σειρά αποτελείται από 6 ντοκιμαντέρ των 45 λεπτών στα οποία παρουσιαστής και αφηγητής είναι ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Η σειρά διατρέχει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία από το τέλος του ελληνοτουρκικού πόλεμου του 1897 και τους βαλκανικούς ως την υπογραφή ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1979 και καταγράφει τις "μάχες", στρατιωτικές, κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές που καθόρισαν εντέλει το σημερινό πρόσωπο της Ελλάδας.

Κάθε επεισόδιο συντίθεται από αρχειακό υλικό σχετικό με την περίοδο και τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται αλλά και από υλικό σύγχρονων γυρισμάτων σε όλη την Ελλάδα, σε σημεία τα οποία σχετίζονται άμεσα με τα ιστορικά γεγονότα που σχολιάζονται.

Τα γυρίσματα της σειράς διήρκησαν 1 μήνα και καλύπτουν σχεδόν όλη τη βόρεια συνοριακή γραμμή της χώρας, από το Μπιζάνι, το Καλπάκι και την Κακαβιά, ως το Κιλκίς, το Ρούπελ, τη Θεσσαλονίκη, το Δίλοφο, το Ορμένιο, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τους Κήπους και το Δέλτα του Έβρου.

Σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη αλλά και στην Αθήνα και τον Πειραιά, ο Τάσος Τέλογλου οδηγεί το οδοιπορικό στην ιστορία με έναν λόγο άμεσο που επικαιροποιεί οριακές στιγμές αλλά και συνδέει τη σημερινή πραγματικότητα της χώρας με τις ιστορικές επιλογές που προηγήθηκαν και σφράγισαν τον τόπο. Στόχος της σειράς δεν είναι η συρραφή γεγονότων, αλλά η συνολική κατανόηση μιας πορείας 100 χρόνων, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής διαχείρισης της ιστορίας μας όσο και σε επίπεδο διεθνών συσχετισμών.

Την επιστημονική εποπτεία της σειράς έχει ο κ. Θάνος Βερέμης, τα σενάρια υπογράφει η κ. Νατάσα Σέγκου και τη σκηνοθεσία ο κ. Χρήστος Καρακέπελης.
Στο Επόμενο Επεισόδιο

Παρακολουθούμε το 2ο Επεισόδιο:"Από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Μικρασιατική καταστροφή"...την Κυριακή 22/05!
Συντελεστές
Λοιποί Συντελεστές

Παρουσίαση: Τάσος Τέλλογλου
Επιστημονικός Σύμβουλος: Θάνος Βερέμης
Σενάριο: Νατάσα Σέγκου
Φωτογραφία: Βαγγέλης Κουλίνος
Μοντάζ: Άρης Τριανταφύλλου, Κώστας Ασπιώτης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρακέπελης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...