₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.


Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος, στις 10 Ιουνίου 1921 στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Είναι ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρίγκιπας της Ελλάδας

Γονείς του ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και η Πριγκίπισσα Αλίκη, αδελφή του Λόρδου Μαουντμπάτεν (τελευταίου Αντιβασιλέα των Ινδιών). Είχε τέσσερις αδελφές, οι οποίες όλες παντρεύτηκαν με Γερμανούς ευγενείς.

Ο Φίλιππος ακολούθησε το 1923 τη βασιλική οικογένεια στην εξορία. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, στο προάστιο Σαιν Κλου , στο σπίτι της Μαρίας Βοναπάρτη, συζύγου του Πρίγκιπα Γεωργίου. Ύστερα από λίγο καιρό μετακόμισαν στη Νότιο Γαλλία.

Μετά τις σπουδές του στη Γερμανία και στην Αγγλία, κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, όπου, μέσω του θείου του Λόρδου Μαουντμπάτεν, γνώρισε την τότε Διάδοχο Πριγκίπισσα Ελισάβετ με την οποία είναι μακρινός συγγενής. Ο Φίλιππος, μέσω του πατέρα του, είναι εγγονός του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ των Ελλήνων (αδελφός της Βασίλισσας Αλεξάνδρας, συζύγου του Βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου), και δισέγγονος του Βασιλιά Χριστιανού Θ΄ της Δανίας. Η Ελισάβετ, μέσω του πατέρα της επίσης, είναι δισέγγονη της Βασίλισσας Αλεξάνδρας και τρισέγγονη του Χριστιανού Θ΄.

Δούκας του Εδιμβούργου

Λίγες μέρες πριν γίνει η γαμήλια τελετή, στις 20 Νοεμβρίου 1947, ο Φίλιππος απέκτησε Βρετανική υπηκοότητα, παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του στον Ελληνικό Θρόνο και πήρε το επίθετο της μητέρας του, Μαουντμπάτεν. Οι αδελφές του (όλες παντρεμένες στη Γερμανία) δεν εκλήθησαν στον γάμο. Με τον γάμο του, του δόθηκε ο τίτλος του Δούκα του Εδιμβούργου.

Οικόσημο του Δούκα του Εδιμβούργου


Το Οικόσημο του Δούκα του Εδιμβούργου υιοθετηθηκε το 1947 και περιλαμβάνει: το οικόσημο της Δανίας (πάνω αριστερά), το οικόσημο της Ελλάδας (πάνω δεξια), το οικόσημο της οικογενείας των Μαουντμπάττεν (κάτω αριστερά) και το οικόσημο της πόλης του Εδιμβούργου (κάτω δεξιά).
O Θυρεός του Δούκα με το σύνθημα "Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΟΥ".

Οικογένεια

Με την Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου απέκτησαν τέσσερα παιδιά:

* τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο (γεν. 14 Νοεμβρίου 1948), διάδοχο του Θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου,
* την Βασιλική Πριγκίπισσα Άννα (γεν. 15 Αυγούστου 1950),
* τον Πρίγκιπα Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης (γεν. 19 Φεβρουαρίου 1960) και
* τον Πρίγκιπα Εδουάρδο, Κόμη του Ουέσσεξ (γεν. 10 Μαρτίου 1964).

Ο Φίλιππος έχει επισκεφθεί επίσημα 141 χώρες, έχει στο ενεργητικό του 6.000 ώρες πτήσης ως πιλότος (από το 1952 έως το 1997), έχει εκφωνήσει 5.000 ομιλίες και έχει συμμετάσχει σε 1.500 συνέδρια. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και έχει βασικές γνώσεις στην Ελληνική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...