₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Πυγμαλίων Βασιλιάς της Κύπρου

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ και ΓΑΛΑΤΕΙΑ

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ και ΓΑΛΑΤΕΙΑ
Ο Πυγμαλίων, γιος του Βήλου, μυθικό πρόσωπο σημιτικής καταγωγής , που αναφέρεται σαν βασιλιάς της Κύπρου, ήταν ένας εξαίρετος γλύπτης. Στη Ελληνική Μυθολογία αναφέρονται δύο εκδοχές. Κατά την πρώτη, ο Πυγμαλίων ερωτεύτηκε την Αφροδίτη και έφτιαξε ένα είδωλό της από ελεφαντόδοντο και φίλντισι ικετεύοντας την να τον λυπηθεί. Η Αφροδίτη μπήκε μέσα στο είδωλο και το έκανε να ζωντανέψει δίνοντας το όνομα Γαλάτεια, η οποία χάρισε στον Πυγμαλίωνα τον Πάφο και τη Μεθάρμη. Ο Πάφος, διάδοχος του Πυγμαλίωνος, ήταν ο πατέρας του Κινύρα ο οποίος ίδρυσε την πόλη Πάφο κι έκτισε εκεί τον φημισμένο ναό της Αφροδίτης.
Κατά μια άλλη εκδοχή, που περιγράφει ο λατίνος ποιητής Οβίδιος, στο 10° τόμο της σειράς των έργων του που ονομάζει "Μεταμορφώσεις".
Ο Πυγμαλίων ενοχλημένος από το ήθος των γυναικών της περιοχής του, αφιερώθηκε στην γλυπτική, προσπαθώντας να δημιουργήσει το τέλειο είδωλο της γυναίκας. Ένα από τα γλυπτά του τον συγκίνησε τόσο που το θαύμαζε σε τέτοιο σημείο που του έδωσε το όνομα Γαλάτεια και περνούσε ώρες να το κοιτά, να το χαϊδεύει και να του μιλά, με αποτέλεσμα να το ερωτευτεί σφοδρά. Άρχισε τότε να χαρίζει δώρα και να το ντύσει με πολύτιμα ενδύματα. Στη γιορτή της θεά Αφροδίτης παρακάλεσε την θεά να του επιτρέψει να πάρει σαν γυναίκα την Γαλάτεια: “O dèi, se è vero che tutto potete concedere, io vorrei avere come moglie - (non osò dire ‘la fanciulla d’avorio’) - una simile alla fanciulla d’avorio”. Η θεά βλέποντας τον έρωτα και την οδύνη του, έδωσε ζωή στο εξαίσιο αριστούργημά του.
Όταν ο Πυγμαλίων επέστρεψε στο σπίτι του, χαϊδεύοντας το άγαπημένο του άγαλμα ένοιωσε ότι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε μια εξαίσια κόρη. Παντρεύεται τότε την Γαλατεία, καλώντας στο γάμο τους και την θειά Αφροδίτη. Από την ενωσή τους γεννήθηκε ο Πάφος, που ίδρυσε την ομώνυμη πόλη και ένα από τους ωραιότερους βωμούς σε τιμή της θεά Αφροδίτης.
Ο μύθος εμπνέει μέχρι σήμερα καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς। Φημισμένη είναι η κωμωδία του George Bernard Shaw, πολλά θεατρικά μονόπρακτα και έργα. Ο Rosenthal, Αμερικανός ψυχολόγος και ο Watzlawick, περιγράφουν το φαινόμενο του Πυγμαλίωνα, σαν την θετική ψυχολογική επίδραση στα παιδιά και βελτίωση των αποδόσεών τους, από τις αυξημένες προσδοκίες και την θετική ενίσχυση από τους δασκάλους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...