₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Κλεμμένες εικόνες από την Ελλάδα εντοπίστηκαν στην Temple Gallery του Λονδίνου

Εικόνα που έχει κλαπεί από τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου, Ηλιοχωρίου.

Ένας πραγματικός αγώνας δρόμου διεξάγεται εδώ και λίγες μέρες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση εικόνων που έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια από εκκλησίες και μοναστήρια ολόκληρης της χώρας.
Όλα ξεκίνησαν όταν ιδιώτης εντόπισε στην ιστοσελίδα της Temple Gallery του Λονδίνου εικόνες που είχαν κλαπεί από μοναστήρια των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα ο ιδιώτης σύγκρινε την εικόνα της Υπαπαντής της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόπου στο Βισικό με εικόνα που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της πινακοθήκης και διαπίστωσε ότι πρόκειται για την ίδια εικόνα. Αμέσως ενημέρωσε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας και κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την ταυτοποίηση των εικόνων με τη συνεργασία της βρετανικής αστυνομίας και της Interpol.
Με τη βοήθεια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ταυτοποιήθηκαν έξι εικόνες που αφορούν το Νομό Ιωαννίνων και οι οποίες μπορούσαν να πωληθούν σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο με τιμές που άρχιζαν από τα 2.200 ευρώ και κατέληγαν στα 6.800 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες ταυτοποιήθηκαν και άλλες εικόνες, προερχόμενες από εκκλησίες του Νομού Γρεβενών και του Πηλίου.
Παρότι γίνεται αγώνας για την επιστροφή των εικόνων στην Ελλάδα, άγνωστο παραμένει αν τελικά αυτό είναι εφικτό, καθώς το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη αν και κατά πόσο ο βρετανικός νόμος μπορεί να επιτρέψει την επιστροφή τους.


Πηγή: Ανεξάρτητος, 4-5/3/2011 (Βασίλης Λούπας)

Β.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...