₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Το τείχος της Ακρόπολης κρύβει θησαυρούς

Aκρόπολη

Θραύσματα από τουλάχιστον πέντε μετόπες της νότιας πλευράς του Παρθενώνα εντοπίστηκαν ενσωματωμένες στο νότιο τείχος, κατά την αποτύπωσή του από την Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν πως οι μετόπες είχαν εξαφανιστεί με την έκρηξη Μοροζίνι, ωστόσο τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είχαν καταπέσει στο εσωτερικό του Παρθενώνα σε κομμάτια. Αυτά περισυνέλεξαν οι κατασκευαστές του τείχους και τα ενσωμάτωσαν στις παρειές του στη διάρκεια επισκευής που έγινε τον 18ο αιώνα.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα ακριβή μεγέθη των θραυσμάτων, αφού δεν είναι ελεύθερα. Θα χρειαστεί να αποξηλωθούν, προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος και το πλάτος τους, καθώς και ακριβώς σε ποια μετόπη ανήκουν.
Θραύσματα των νότιων μετοπών που είχαν εντοπισθεί με παλαιότερες έρευνες εκτίθενται σήμερα στο Νέο Μουσείο σε πλέξιγκλας με σύνθεση του Ζαν-Μαρκ Κουζνερέφ. Με ανάλογο τρόπο θα εκτεθούν και αυτά τα έργα του Φειδία, αν και όταν ανακτηθούν.


Πηγή: Έθνος, 3/3/2011 (Αγγελική Κώττη)
Β.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...