₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Μουσείο για τον Ρήγα Βελεστινλή στο Βελιγράδι

Την τελευταία στιγµή γλίτωσε από το να µετατραπεί σε καφετέρια ο πύργος όπου εκτελέστηκε ο Ρήγας Φεραίος στο Βελιγράδι. Και µέσα στον Μάρτιο ένας από τους σηµαντικότερους πύργους του φρουρίου του Βελιγραδίου, που µοιάζει µε τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, ο πύργος Νεµπόισα, θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό ως µουσείο αφιερωµένο στην εποχή, την προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα.
Ιστορικό µνηµείο, ο πύργος χτίστηκε περί το 1460 και το όνοµά του σηµαίνει «ατρόµητος», διότι κατείχε καίρια θέση εκτός του βασικού οχυρωµατικού συστήµατος της πόλης του Βελιγραδίου. Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωµανούς, ο πύργος χρησιµοποιήθηκε ως φυλακή. Κι εκεί βρήκε τον θάνατο και ο Ρήγας Φεραίος το 1798, ενώ αγωνιζόταν για την οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα.
Η µετατροπή του πύργου σε µουσείο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας µεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας και δροµολογήθηκε το 2007, ενώ χρηµατοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνηµείων, τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και από τον ∆ήµο Βελιγραδίου και τη δηµοτική επιχείρηση Belgrade Fortress.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ και για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν 21 ινστιτούτα και 178 επαγγελµατίες.


Πηγή: Τα Νέα, 18/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...