₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Οργάνωση Χ


Ξεκίνησε το 1941 ως ''Στρατιωτική Οργάνωση Γρίβα''.Οργάνωση καθαρώς παραστρατιωτική με αυστηρή πειθαρχία.Τα μέλη της επιδείκνυαν τυφλή εμπιστοσύνη και υπακοή στο πρόσωπο του αρχηγού,Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Γρίβα.Ακραιφνώς φιλοβασιλική και αντικομμουνιστική.Ειχα δυσανάλογο υψηλό ποσοστό αξιωματικών και υπαξιωματικών στις τάξεις της και συγκέντρωνε τους πλέουν μαχητικούς εθνικόφρονες.Τα παραπάνω την καθιστούσαν τρομερά αξιόμαχη και την μόνη οργανωση που πραγματικά μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό εμπόδιο στον ΕΛΑΣ.Πολυάριθμη οργάνωση (2.500 μέλη),ενω η ένοπλη παρατακτική δύναμης της ηταν περί τα 300 άτομα,αν και το σύνολο των οπλοφορούντων ηταν σαφώς μεγαλύτερο.Η σχετική της άνεση σε ανθρώπινο δυναμικό της επέτρεπε να αποστέλλει ενισχύσεις σε αλλες εθνικιστικές οργανώσεις ανα την επικράτεια (ΕΔΕΣ στην Ήπειρο,5/42 Ευζώνων στην Στερεά,ομάδες Καραχάλιου στην Πελοπόννησο).Μάλιστα μέρος των αξιωματικών της λειτουργούσε ως κύρια δεξαμενή εκπαιδευτών για τους νεοσύλλεκτους άλλων οργανώσεων.Αρχικώς η οργάνωση ασχολήθηκε με σαπμπτάζ και κατασκοπεία κατα των Γερμανών,σύντομα ομως αφοσιώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στον αντικομμουνιστικό αγώνα.Τα μέλη της Χ ηταν στην κορυφή των λιστών με τις προγραφές της ΟΠΛΑ.Άντρο της ηταν το Θησείο,αλλαη Χ ηταν η μόνη οργάνωση που τόλμαγε να διενεργεί ακομα και επιθετικές επιχειρήσεις ενάντια στον ΕΛΑΣ,ακομα και σε συνοικίες απόλυτα ελεγχόμενες απο το ΕΑΜ.
Το γεγονός οτι η Χ ηταν η μόνη οργάνωση που ασκούσε φόβο στους κομμουνιστές καθώς και η συνεργασία της με ομάδες που έχαιραν ανοχής απο τις κατοχικές αρχές την κατέστησαν την πλέον δυσφημισμένοι μεταξύ των μη -εαμικών οργανώσεων.Ουσιαστικότερος λόγος της δυσφήμισης ηταν οτι το ΚΚΕ ουδέποτε ανέχθηκε το γεγονός οτι μια ολιγάριθμη οργάνωση(σε σχέση με τις εκεί δικές του δυνάμεις) του προκαλούσε τόσα προβλήματα.Αν και κατηγορήθηκε απο τους αντίπαλους τους ως φιλογερμναική στην ουσία κάτι τέτοιο ειναι τελείως ανακριβές καθώς ειχε για πνευματικό καθοδηγητή και σύμβουλο τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο,που έμεινε γνωστός για την άρνηση του να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση..Άλλος παράγοντες που οδήγησε την Χ σε συσχετισμό με τις κατοχικές δυνάμεις απο τους αντιπάλους της ηταν οι σχετικά καλή οικονομική κατάσταση της που της επέτρπε να αγοράζει αρκετό οπλισμό.Στην ουσία όμως ο Γρίβας δεν ειχε ανάγκη απο ύποπτες χρηματοδοτήσεις καθώς η Χ ειχε σημαντικές διασυνδέσεις και μεγάλο αριθμό φίλων,συνχά υψηλά ιστάμενων και εύπορων, οπως ο Μαρκεζίνης,ο Χρήστος Ζαλοκώστας,η Ευγενία Λύτρα (εγγονή του γνωστού ζωγράφου) και ο Αχιλλέας Κύρου,διευθυτνής της ΕΣΤΙΑΣ
Αν και φιλοβασιλική ειχε πολλές συμπάθειες και στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού.Η σκληρή αντικομμουνιστική στάση της και ο φόβος απο το άσβεστο μίσος που έτρεφε το ΕΑΜ εναντίον των Χιτών,ειχε ως αποτέλεσμα τα μέλη των άλλων οργανώσεων να κρατάνε αποστάσεις απο την Χ.Η ελληνική κυβέρνηση την χρησιμοποίησε ως μπαλαντέρ.Απο την μία αρνήθηκε να εχει επίσημες σχέσεις μαζί της,ωστε να δείξει οτι τηρεί μια στάση απόστασης απο τα άκρα(αν και την ενέτασσε κανονικά στα οργανικά της σχέδια),αλλα απο την άλλη οταν οι περιστάσεις ηταν δύσκολες,οι σκληροτράχηλοι Χίτες καλούνταν να ''βγάλουν το φίδι απο την τρύπα''.Ειναι χαρακτηριστικό οτι μετα την αποχώτηση των Γερμανών η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τεράστια ποσότητα οπλισμού για τον εξοπλισμό του συνόλου των Σωμάτων Ασφαλείας(Αστυνομία πόλεων,Χωροφυλακή,Εθνοφυλακή).Η παραλαβή και η διασφάλιση του νευραλγικότατου αυτού φορτίου ανατέθηξε εξ ολοκλήρου στην Χ που ήταν η μόνη οργάνωση που μπορούσε να φέρεις εις πέρας μια τόσο δύσκολη και σημαντική αποστολή(σσ.πώς γίνεται η Ελληνική κυβέρνηση να δίνει διαταγές σε ''προδοτικές'' οργανώσεις και να συνεργάζεται με αυτές).Ενδεικτικό του πόσο αξιόλογο αντίπλαο αποτελούσε για την ΕΛΑΣ ειναι το γεγονός οτι το άντρο της Χ,στο Θησείο ηταν απο τους πρώτους στοχους που χτυπήθηκαν κατα το Δεκεμβριανό Κίνημα,απο πολυάριθμη δύναμη του ΕΛΑΣ

Ο Αρχηγός της οργάνωσης

Αρχηγός της οργάνωσης ο συνταγματάρχης πεζικού Γεώργιος Γρίβας με λαμπρή δράση σε Μικρά Ασία και τον Ελληνοιταλικό πόλεμο ως επιτελάρχης της 2ας Μ.Π.Αργότερα αρχηγός του Κυπριακού αντιαποικιακού αγώνα,τιμήθηκε ως ''άξιος της πατρίδος'',πέθανε με τον βαθμό του Στρατηγού έχοντας κερδίσει σχεδόν κάθε μετάλλιο στρατιωτικής αξίας και ανδρείας.Ακφραιφνής βασιλόφρων.Ιδεολογικός κατευθυντής (σσ.σύμβουλος) που βόηθησε τον Γρίβα στην προσπάθεια αντιστασιακής κίνησης ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος,που έμεινε στην ιστορία για την άρνηση του να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση και για την παλληκαρίσια στάση που κράτησε

Για το όνομα ''Χ'' υπάρχουν πολλές ερμηνείες,μία απο αυτές είναι ότι ήθελε να προσθέσει κάτι το μυστικό στην οργάνωση

Διώξεις των μελών της Χ απο τους Γερμανούς και τις κατοχικές αρχές

1) Τήν 22-10-42 εϊς τίνα διαδήλωσιν μελών της οργανώσεως έπί τις ευκαιρία της κηρύξεως τον Έλληνοΐταλικοϋ πολέμου συνελήφθη ό Κουρουπός Σπυρ. Ούτος κατεδικάσθη εις φυλάκισιν.
2
) Κατά μήνα "Οκτώβριον 1942 συνελήφθη ύπό των Γερμανών ό Δημ.Κουρουπός μέλος της "Οργανώσεως, ως ανήκων εϊς άντιγερμανικήν όργάνωσιν. Ούτος καταδικασθείς μετεφέρθη εις Γερμανίαν.
3)Τήν 24-4-43 συνελήφθη ύπό Ιταλών ό Καροϋσος Γεώργιος μέ την κατηγορίαν οτι ανήκει εις όργάνωοιν στρεφομένην εναντίον του κατακτητοΰ.

4) Οι Γερμανοί τήν 25-3-43 επεχείρησαν νά συλλάβουν εΐς τάς οικίας των 6 αξιωματικούς της οργανώσεως. Ή απόπειρα των απέβη άκαρπος καϊ τοΰτο διότι απαντά τά στελέχη της όργανώακως λόγω της απηνούς διώξε­ ως των έκ μέρους των κατακτητών δέν διέμενον εϊς τάς οικίας των.

5)Τήν 3-8-43 συνελήφθη ύπό Ιταλών ό λοχαγός τοΰ πυρ/κοϋ Τούμπας. Οΰτος άπεφυλακίοθη τήν 8-4-44.

6) Τον Νοέμβριων ] 943 συνελήφθη παρά τών Γερμανών παρά χό Κουκάκι ό οπλίτης ημών Παπαδόπουλος Θεμιστοκλής όστις έφερε μεθ' έαυτοϋ χειροβομβίδα Ούτος καταδικασθείς εις θάνατον έτυφεκίσθη την 10ην Ια­νουαρίου 1944.

7)Κατά μήνα Δεκεμβριον 1943 συνελήφθη ή αδελφή τοϋ ανωτέρω Δέ­σποινα Παπαδοπούλου, ώς ανήκουσα εις την αργάνωσιν. Αϋτη έφυλακίσθη επί μακρόν, άποφυλακιαθεΐσα μέ την εισοδον τών "Αγγλικών στρατευμάτων εις Αθήνας.

8)Τήν 2-1-44 συνελήφθησαν παρά Ιταλών στρατιωτών οι όπλΐται της οργανώσεως Τογκας Δημήτριος και Κυριάκου Νικόλαος, διότι κατά Δεκέμβριον τοΰ 1943 είχον αγοράσει εν κιβώτιον χειροβομβίδων δια λογαριασμόν της οργανώσεως.

Ούτοι έπροδόθησαν παρά του μεσιτεύσαντος διά την άγοράν, όστις άνηκε εις τό ΕΑΜ.

Ούτοι κατεδικάσθησαν εις θάνατον,πλην δοθείσης εις αυτούς χάριτος, παρέμεινον εις τάς φύλακας επί 15 μήνας.

9)Τήν 23-3-44 συνελήφθη παρά Γερμανών τών ΣΣ ό "Ανθυπολοχαγός πυροβολικού Κοβάτσος Κωνσταντίνος, κατηγορηθείς ότι άνηκε εις όργάνωοιν συνεργαζομένων μετά της "Αγγλικής μυστικής υπηρεσίας. Ούτος υπε­βλήθη είς φρικτά βασανιστήρια, άπεψυλακίσθη δε τόν Σεπτέμβριον 1944 μέ τάς αθρόας αποφυλακίσεις.

10)Τήν 10-4-44 συνελήφθη παρά της Γερμανικής μυστικής αστυνο­μίας ό "Ανθυπολοχαγός πυροβολικού "Αντωνακέας "Αριστομένης. Τοϋ άπεδόθη κατηγορία επί κατασκοπεία, όπως συνέβαινε συνήθως δι' άπαντα τα μέλη της οργανώσεως, και τοΰτο διότι οι Γερμανοί είχον τήν έντύπωσιν, ότι ή όργάνωσις έξηρτάτο έκ τοϋ Άγγλικοΰ στρατηγείου τής Μ. Ανατολής.
Ούτος κατεδικάσθη είς θάνατον, μετατραπείσης δέ είτα τής ποινής του είς 15ετή είρκτήν μετεφέρθη είς Γερμανίαν.

11)Τήν 13-5-44 συνελήφθη είς Ν. Κόσμον παρά τών Γερμανών ό 'Αργύριος Σαμπάνης μέ τήν κατηγορίαν οτι είς τό κατάστημα του συνεδρίαζον μέλη τής οργανώσεως.

Ούτος άπεφυλακίσθΐ] μέ τήν άποχώρηοιν των Γερμανικών στρατευμάτων.

12)Τήν 13-5-44 συνελήφθη και έφυλακίσθη υπό τών Γερμανών ή αδελφή τοϋ ταγματάρχου πεζικού Μπουομπουρέλη Ιωάννου, διότι δεν άνευρέθη ό αδελφός της όστις άνήκεν εις τό έπιτελεϊον τής όργανώοεως «Χ». Αϋτη άπεφυλακίσθη τόν Σεπτέμβριον 1944 μέ τάς αθρόας αποφυ­λακίσεις.

13)Τήν 15-5-44 συνελήφθη και έφυλακίσθη ή σύζυγος τοϋ λοχαγοϋ πεζικού Τσίχλη Γεωργ. διότι δεν άνευρέθτ( ό σύζυγος της, Οστις ήτο διοικητής τμήματος της οργανώσεως «Χ» και εΐχεν έπαψήν μετά της "Αγγλικής μυστικής υπηρεσίας. Αυτη άπεφυλακίσθη τον Σεπτέμβριον 1944 με τάς αθρόας αποφυλακίσεις.

14)Τον Αΰγουστον 1944 Γερμανοί τών Σ.Σ. περιεχ.ύκλωσαν την επί της όδοΰ Χάριτος 6 οίκίαν εις ην διέμενον 4 αξιωματικοί της οργανώσεως, χωρίς νά επιτύχουν την αύλληψίν των λόγω απουσίας των.

15)Τήν 9-9-1944 Γερμανοί τών Σ.Σ. περιεκύκλωσαν οίκίαν έπί τηςπλατείας Κολωνακίου εις ην διέμενεν ομάς 9 ανδρών της οργανώσεως. Τού­τους άφοϋ συνέλαβον ώδήγησαν εις Χαϊδάρι κατασχέσαντες 9 τυφέκια, 4χειρορομβίόες και 3 πιστολια ευρεθέντα εντός της οικίας. Εΐς τούτων ό Εύελπις Σπυράκης εΐχε συμπεριληφθη μεταξύ τών 70 οιτινες επρόκειτο νά τυφεκισθοϋν ύπό τών Γερμανών. Γενομένης όμως νέας καταμετρήσεως ευρέθη 71ος και ούτω διέφυγε την έκτέλεοιν.

16)Τόν Σεπτέμοριον 1944 συνελήφθη ύπό της Γερμανικής "Αστυνο­μίας εντός τοϋ εργοστασίου «ΒΙΟ» ό Καραμένης Δημ., μέλος της οργανώ­σεως, διά τήν Έθνικιστικήν του δράσιν. Τούτου αγνοείται ή τύχη.

17) Ό αρχηγός της οργανώσεως Άντ/χης Γρίβας Γ. υπέστη απηνή δίωξιν ύπό τών Γερμανών, άναφέρομεν μόνον ολίγα περιστατικά:

α) Τήν 24.3.43 Οργανα της ΓΚΕΣΤΑΠΟ άπεπειράθησαν νά τον ουλλάβουν εις τό γραφεΐον του (οδός Πανεπιστημίου 18) εϊτα είς τήν οίκίαν του (Νηλέως 6) άνευ αποτελέσματος. Τήν άπόπειράν των ταύτην έπανέλαβον και τήν έπομένην εις τήν οίκίαν του και πάλιν άνευ άποτελέαματος.

β) Ή άναζήτησίς του ήτο τόσον δραστήρια έκ μέρους τών Γερμανών ώστε αυτή δέν διέφυγε, φαίνεται, και τής προσοχής ημετέρων αστυνομικών. Τούτου ένεκα ανώτερος αστυνομικός ειδοποίησε τόν άρχηγόν τής οργα­νώσεως νά προφυλαχθή διότι οι Γερμανοί έδωσαν έντολήν είς τά όργανα του νά συλληφθή οπωσδήποτε.

γ) "Ατομον όπερ ηθέλησε νά τήρηση τήν άνωνυμίαν έπληροφόρηοε άξιωματικόν τής οργανώσεως ότι κατ' ακριβείς πληροφορίας του οι Γερ­μανοί προσέφεραν σεβαστόν χρηματικόν ποσόν είς πράκτορας των διά κατάδοσιν ή σύλληψιν τοϋ "Αρχηγού τής οργανώσεως.

δ) Κατά μήνα Ίούλιον 1943 συνελήφθη ύπό τών Γερμανών ό λοχαγός τής οργανώσεως Βασιλαράκος μέ τήν κατηγορίαν οτι άνήκεν είς τήν όργάνωσιν και είργάζετο κατά τών Γερμανών. Οΰτος έπιέσθη νά αποκάλυψη ποΰ εύοίσκετο ό "Αρχηγός τής οργανώσεως. Έκ τών ερωτήσεων των διεπίστωσεν ότι ή κατά του Αρχηγού κατηγορία ήτο ότι ούτος εϋρίσκετο εν έπαφη μέ τους έν Καΐρο δι' ασυρμάτου κ.λ.π.

Εκθέσεις της Χ πρός το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής


Έκθεσις πεπραγμένων υπό μελών της οργανώσεως Χ εν συνεργασία μετά της Αγγλικής κατασκοπείας, κατά τον χρόνον της κατοχής υπό των Γεργανοϊταλών.-

Η πρώτη επαφή μας εγένετο με την ομάδα του αειμνήστου Ιωάννου Τσιγάντε.- Ολόκληρος η ομάς κατ αρχάς μετέβη εις το εμποροραφείον του Γεωργ. Ευσταθοπούλου, όπου κατεσκεύασαν ενδυμασίας, δεδομένου ότι πάντες αφίχθησαν ενταύθα μετεμφιεσμένοι εις χωρικούς. Έκτοτε εμποροραφείον αυτό, κείμενον άνωθεν του Ζαχαροπλαστείου Αστόρια ως και το δικηγορικόν γραφείον των Κων. και Μιχ. Ευσταθοπούλων, κείμενον επί της οδού Πατησίων αρ. 9 ετέθησαν εις την διάθεσιν της ομάδος ταύτης της Αγγλικής κατασκοπείας, και απετέλεσαν τα κέντρα ένθα συνηντώτο, αντήλλασον τας σκέψεις των και έγγραφον διάφορα εμπιστευτικά έγγραφα.

- Συν τω χρόνω εμυήθησαν και τα μέλη της οργανώσεως Χ Γεώργιος Τσίχλης λοχαγός Κ.Γαρέζος και Ν.Τζαβέλας, και άπαντες από κοινού συνεκενρώναμεν πληροφορίας γενικά, επί των εν γένει κινήσεων των κατακτητών άς διαβιβάζατε μέσω του φίλου μας και μέλους της Αγγλικής κατασκοπείας Μήτσου Γυφτοπούλου. Μετά την προδοσίαν και δολοφονίαν του αρχηγού της αποστολής Ιωάννου Τσιγάντε, ολόκληρος η ομάς διελύθη και μέρος αυτής διέφυγεν εις Αίγυπτον, εν τω μεταξύ δι ενταύθα η Ιταλική αστυνομία προέβη εις σύλληψιν πολλών συνεργασθέντων μετά της ομάδος ταύτης και άλλοι ετυφεκίσθησαν άλλοι δε εκακοποιήθησαν θανασίμως, ημείς δε εκρυπτόμεθα συνεχως και με την δωροδοκίαν ενός εκ των συλληφθέντων, όστις απειλούσε να μας καταδώση κατωρθώσαμεν να διαφύγωμεν την σύλληψιν.

Μετά ολίγον χρονικόν διάστημα μέσω του λοχαγού Γ.Τσίχλη η ομάς μας ήλθεν εις επαφήν με ετέραν ενταύθα δρώσαν ομάδα της Αγγλικής κατασκοπείας, έχουσα ως σύνδεσμον της μεθ ημών τον επίσης εγγεγραμμένον εις την οργάνωσιν Χ λοχαγόν Δουκάκην, εις τον οποίον παρεδίδαμεν διαφόρους πληροφορίας επί των κινήσεων των εχθρικών στρατευμάτων, διά των σταθμών Πελοποννήσου και Λαρίσσης, του Δαφνίου και Αμπελοκήπων, όπου εκρατούσαν λεπτομερείς σημειώσεις τα μέλη μας, αίτινα ειργάζοντο εις τας εκεί υπηρεσίας.

- Αι υπηρεσίαι μας παρεσχέθησαν εις την ομάδα ταύτην, ης αγνοούσαμε τον αρχηγόν, μέχρι του Νοεβρίου 1943, ότε επανήλθεν πάλιν ενταύθα ο εκ των μελών της ομάδος Ι.Τσιγάντε, Μήτσος Γυφτόπουλος της αποστολής πλέον του Άγγλου Φρετζέρ. Ούτος προέβη αμέσως εις συγκρότησιν μεγάλης ομάδος αποτελουμένης αποκλειστικώς υπό μελών της οργανώσεως Χ αριθμούντων πλέον των 50 ατόμων, εν οις κυριώτερα στελέχη ήσαν

1) Μιχαήλ Ευσταθόπουλος,
2) Κων/νος Ευσταθόπουλος Δικηγόροι
3) Γεώρ. Ευσταθόπουλος,
4)Γεώργιος Τσίχλης λοχαγός
5) Κίμων Γαρέζος υπαλ. ΣΕΚ.
6) Ν.Τζαβέλας υπάλληλος ΣΠΑΠ
7) Λεωνίδας Τσιρώνης δασικός
8)Δαφνίου Ιωάν.Τσαβλής Υπολ/γός
9) Γ.Δημητρόπουλος υπολ/γός
10) Θ.Μουρίκης υπολ/γός
11) Γ. Γιαλέλης υπ/κός αεροπορίας
12) Πιτσίκας υπολ/γός
13) Λιοναράκης ανθ/γός
14) Χαραλαμπίδης ανθ/γός
15) Παπουτσής υπαξ.
16) Νικολακόπουλος αεροπορίας υπαξ.
17) Παντελ. Πολύζος ταγ/ρχης και
Αριστ.Ράφας φωτογράφος.
- Κατηρτίσθη ολόκληρον επιτελείον με αρχηγόν μας πλέον τον Μήτσον Γυφτόπουλον, όστις εκυκλοφορούσεν με 10 περίπου πλαστάς ταυτότητας, εφοδιάσθημεν πάντες με πλαστάς αστυνομικάς ταυτότητας, και εις έκαστον ανετίθετο η εκτέλεσις ωρισμένης εργασίας, παραλαμβάνων και τα απαιτούμενα βοηθητικά πρόσωπα, άτινα εξεύρισκεν μόνος. Κατά την ενταύθα παραμονήν του άνω αρχηγού μας μέχρι και του Μαϊου 1944 εξαπεστήλαμεν εις το Συμμαχικόν αρχηγείον Μέσης Ανατολής (5) ταχυδρομεία διά βενζηνοπλοίων και υποβρυχίων με τας κάτωθι εργασίας:
1) Έκθεσις της εν Αθήναις επικρατούσης καταστάσεως από απόψεως οργανώσεων
2) Έκθεσιν πράκτορος της Γερμανικής κατασκοπείας (του Σπυρ.Στ.Στυλιανού).
3) Δελτίον κινήσεως σταθμών Ρουφ- Πελοποννήσου (10-11-44 μέχρι 13 Δεκεμβρίου 1944)
4) Δελτίον κινήσεως σταθμού Λαρίσσης Αθηνών από 28-10-43 μέχρι 30-10-43
5) Δελτίον καταστροφών του αεροδρομίου Χασανίου κατά βομβαρδισμόν 13 Δεκεμβρίου 1943
6) Γενικαί πληροφορίαι κινήσεως Γερμανών
7) Κίνησις λιμένος Πειραιώς κατά μήνας Οκτωβρίον Νοέμβριον και Δεκέμβριον 1943
8)Γενικαί δυνάμεις Γερμανών εν Ισθμώ Κορίνθου, μετά σχετικού σχεδιαγράμματος
9) Στρατιωτική κατάστασις Αττικής
10) Κατάστασις ομάδων Ασφαλείας
11) Έντυπον περί εκτελέσεως του λοχαγού Πέτρωφ
12) Σχεδιάγραμμα της υπό κατασκευήν οδού Λουτρακίου Πλατάνου προς Μέγαρα
13) περί υποθέσεως αποστολής Κουκή - Καλογερή
14) περί ψευδοργανώσεως Ι.Σ.Σ.
15) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών εις Αιτωλίαν και Ακαρνανίαν
16) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών Νομού Βοιωτίας
17) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών της Νήσου Κεφαλληνίας αυτό ήτο το πρώτον ταχυδρομείον.

Το δεύτερον ταχυδρομείον περιελάμβανεν τα κάτωθι:
1) Δελτίον κινήσεως Σταθμού Λαρίσσης Αθηνών
2) Έκθεσιν εξετάσεως Σπυρ.Σ.Στυλιανού πράκτορος των Γερμανών και προοριζομένου ν’ αποσταλή εις Κάϊρον
3) Δελτίον καταστροφών του αεροδρομίου Χασανίου κατά τον βομβαρδισμόν της 13 Δεκεμβρίου 1943
4) Δελτίον κινήσεως Γερμανών των σταθμών Ρουφ - Πελοποννήσου
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι επί των Γερμανών
6) Πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 21-12-43
7) Γενικαί πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 27-12-43
8)Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ Δαφνίου υπό ημερομηνίαν 31-12-43
9) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 1-1-44
10) Συνθήματα Γερμανικής προπαγάνδας υπό ημερομ. 1-1-44
11) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομηνίας 2-1-44
12) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 2-1-44 και 5-3-44
13) Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ Δαφνίου ημερ. 5-1-44
14) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομ. 8-1-44
15) Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ 10-1-44
16) Σχεδιάγραμμα Νέου Φαλήρου και παλαιού Φαλήρου με λεπτομερή έκθεσιν υπό ημερ. 1-1-44
17) Σχεδιάγραμμα Πειραιώς με πλήρες μνημόνιον συνταχθέν την 1-1-44 .
18)Σχεδιάγραμμα Ελευσίνος με πλήρες μνημόνιον συνταχθέν την 1-1-44
19) Απόκομμα εκ χάρτου Αθηνών υπό κλίμακα 1 προς 10.000 συνταχθέν την 1.1.44 με πλήρες μνημόνιον
20) Δύο πρωτότυπα Γερμανικών εγγράφων μεταφρασμένων εις την Ελληνικήν
21) Δελτίον σταθμού Λαρίσσης.

Του τρίτου ταχυδρομείου το περιεχόμενον απετελείτο εκ των κάτωθι :
1) Γενικαί πληροφορίαι υπό ημερ. 17-12-43
2) Συνθήματα Γερμανικής προπαγάνδας
3) εβδομαδιαίον δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ
4) Έκθεσις επακτίου Αμύνης Νέου και Παλαιού Φαλήρου 1-1-44
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
6) Δελτίον κινήσεως του σταθμού Ρουφ
7) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
8)Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ
9) Δελτίον κινήσεως σταθμού Λαρίσσης
10) Δελτίον σταθμού Δαφνίου
11) Γενικαί πληροφορίαι
12) Ειδική πληροφορία υπό ημερομ.15-1-44
13) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομ. 18-1-44
14) Δελτία σταθμού Ρουφ 20-1-44
15) Μία φωτοτυπία Γερμανικού σχεδιαγράμματος του λιμένος Πειραιώς.

Του 4ου Ταχυδρομείου το περιεχόμενον απετελείτο από τα κάτωθι έγγραφα:
1) Σχεδιάγραμμα από 23-1-44 μετά μνημονίου της περιοχής Δαφνίου
2) Σχεδιάγραμμα από 25-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Κάτω Πατησίων
3) Σχεδιάγραμμα από 27-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχήςτου Μενιδίου
4) Σχεδιάγραμμα από 17-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Χασανίου
5) Σχεδιάγραμμα από 25-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Σκαραμαγκά
6) Σχεδιάγραμμα από 27-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Κηφησίας
7) Σχεδιάγραμμα από 17-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Αμαρουσίου
8)Σχεδιάγραμμα από 20-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Ελευσίνος
9) Σχεδιάγραμμα από 26-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Καλλιθέας
10) Σχεδιάγραμμα από 29-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής λιμένος Πειραιώς . Δέον να σημειωθή ότι τα σχεδιαγράμματα εγένετο υπό ειδικών αξιωματικών μετά ακριβείας και υπό στρατιωτικήν κλίμακα, ώστε ευχερώς να εξευρίσκονται οι στοχοι υπό της Συμμαχικής αεροπορίας
11) Πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 12-3-44 και 14-1-44
12) Ειδική πληροφορία υπό ημερομηνίαν 25-1-44
13) Γενικαί πληροφορίαι
14) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
15) Αντίγραφον εγγράφου υπηρεσίας Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης εμφαίνων βραδυπορίας από 25-1-44
16) Έκθεσις αφορώσα τους στρατιωτικούς στόχους Ελευσίνος υπό ημερομηνίαν 23.1.44
17) Πληροφορίαι υπό ημερομ. 22.1.44
18)Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών εν Καλλιθέα
19) Δελτίον πληροφοριών διαφόρων λιμένων
20) Δελτία κινήσεως σταθμών Ρουφ, Λαρίσσης και Δαφνίου
21) Μετάφρασις φωτογραφηθέντων Γερμανικών εγγράφων
22) Μία φωτοτυπία σχεδιαγράμματος οριζοντιογραφίας διαφόρων Γερμανικών στοχων
23) Μία φωτογραφία Γερμανικού εγγράφου δι’ ου υποβάλλετο σχεδιάγραμμα εις Προϊσταμένην Αρχήν.

Του πέμπτου ταχυδρομείου το περιεχόμενον απετελείτο εκ των κάτωθι εγγράφων
1) Δελτίον κινήσεως σταθμού Δαφνίου, Λαρίσσης και Ρουφ μέχρι Απριλίου 1944
2) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών Αμαρουσίου, Πειραιώς Αθηνών
3) Στρατιωτικαί Γερμανικαί υπηρεσίαι εν Αθήναις
4) Μετάφρασις εκ της Γερμανικής εγγράφου αφορώντος σύνθεσιν αμαξοστοιχιών από 21.2.44
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
6) Λεπτομερής περιγραφή αποθηκών βενζίνης Σέλλ από 22.3.44
7) Νέοι σιδ. σταθμοί τεθέντες εν λειτουργία υπό Γερμανικών αρχών.
)Μετάφρασις Γερμανικού εγγράφου υψίστης σπουδαιότητος
9) Φωτοτυπία Γερμανικού εγγράφου
10) Εγγραφον υπηρεσίας συντηρήσεως γραμμών σιδ. Θεσσαλονίκης
11) Έκθεσις ανατινάξεως γραμμής
12) Έγγραφον υπηρεσίας συντηρήσεως γραμμών ΣΕΚ
13) Έγγραφον Υπουργ. Συγκοινωνίας
14) Έκθεσις προόδου εργασιών ΣΕΚ
15) Διάφοροι γενικαί πληροφορίαι. Δέον να σημειωθή ότι τα διάφορα Γερμανικά έγγραφα εφωτογραφούντο εις το διαμέρισμα μιας γυναικός ελευθέρων ηθών, ήτις ευρίσκετο εις ερωτικάς σχέσεις μεθ ενός Γερμανού ταχυδρόμου, και υπό ολοκλήρου συνεργείου, μετεβαίνομεν κατόπιν τηλεφωνικής ειδοποιήσεως ταύτης εις την οικίαν της, καθ ην στιγμήν αυτή μετά του Γερμανού εξήρχοντο και η σάκκα του παρέμενεν εις την οικίαν της ην δι αντικλείθρων ανοίγαμεν, Άπασα η κολοσιαία γραφική υπηρεσία εγένετο εις το δικηγορικόν γραφείον Κ. και Μ. Ευσταθοπούλων διά της γραφομηχανής των και προσωπικώς υπό του ενός τούτων με κίνδυνον της ζωής όλων.
Διά τας υπηρεσίας μας ταύτας ουδεμίας ετύχομεν αμοιβής αλλά τουναντίον εδαπανήσαμεν και αρκετά ποσά δι έξοδα μετακινήσεως λόγω του ότι ο ανωτέρω αρχηγός μας δεν ελάμβανεν χρήματα, και ένεκεν τούτου τελικώς ηναγκάσθη ν απόχωρήση.-
Δι όλας τας ανωτέρω ενεργείας μας ελάβομεν προηγουμένως την έγκρισιν του αρχηγού μας της οργανώσεως Χ κατόπιν επανελημένων επαφών μετά του άνω Μ.Γυφτοπούλου.
Άπαντα τα αποσταλλέντα έγγραφα προς την Μέσην Ανατολήν έφερον υπογραφήν Μήτσος διατηρείται δε πλήρες αρχείον εις τους δικηγόρους Ευσταθοπούλου όλων των εγγράφων λεπτομερώς. - Μετά την αναχώρησιν του Μ.Γυφτοπούλου, παρέσχομεν πληροφορίας εις τον υπό των Ελασιτών φονευθέντα Ιωάν. Αναγνωστόπουλον, συγχρόνως δ ένα γκρούπ ησχολείτο με την έκδοσιν καθημερινού δελτίου ειδήσεων υπό τον τίτλον Συμμαχικαί ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...