₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Η εκτέλεση των 300 Αγωνιστών το 1832 στην Ξυνιάδα.
Το Δεκέμβριο του 1832 στις όχθες της λίμνης Ξυνιάδος κοντά στο χωριό Νταουκλή (σημερινή Ξυνιάδα) έγινε μια απ'; τις μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις κλευταρματωλών στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Οι αγωνιστές Κλεφταρματωλοί μαχόμενοι είδη από τον 15ο αιώνα για την ανεξαρτησία της σκλαβωμένης στους Οθωμανούς πατρίδας, δεν παραδίδονταν αμαχητί στις επιδιώξεις του Ρεζίτ πασά Κιουταχή.
Παρασύρθηκαν όμως κάποιοι απ'; αυτούς με την υπόσχεση ότι θα διαπιστευτούν νόμιμα τα Αρματολίκια τους, πήγαν στα Τρίκαλα όπου και δολοφονήθηκαν οικτρά στις 12 Δεκεμβρίου του 1832.
Τον ίδιο μήνα κλήθηκαν οι κλεφταρματολοί στη Λάρισα όμως οι καπεταναίοι γνωρίζοντας το παιχνίδι του Ρεζίτ πασά δεν παρουσιάστηκαν οι ίδιοι αλλά έστειλαν 8 έως 10 αντιπροσώπους ο καθένας τους. Οι τριακόσιοι τον αριθμό απεσταλμένοι κλεφταρματολοί συγκεντρώθηκαν στη Λάρισα και κατόπιν οδηγήθηκαν στην λίμνη Ξυνιάδα κοντά στο χωριό Νταουκλή.
Ο Τούρκος Ίππαρχος για να τους αφοπλίσει τους είπε να πυροβολήσουν στον αέρα για να γιορτάσουν δήθεν τη γέννηση του διαδόχου του Σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη. Όταν όμως τέλειωσαν οι πυροβολισμοί, με τα καρυοφύλλια άδεια, οι τριακόσιοι Κλεφταρματολοί σφαγιάστηκαν άνανδρα και ανηλεώς από τους Τούρκους και επί τρεις ολόκληρες ώρες!
Στον τόπο του μαρτυρίου των 300 πεσόντων αγωνιστών ο Δήμος Ξυνιάδος ανήγειρε προς τιμήν τους μνημείο πεσόντων ένα περίπου χιλιόμετρο μετά την Ξυνιάδα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...