₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Η ασπίδα που µιλάει για την αρχαία ΜακεδονίαΈνα µοναδικό αρχαιολογικό εύρηµα, µια αποµίµηση µακεδονικής ασπίδας που προέρχεται από τη σηµερινή Νότια ΠΓΔΜ, νοµίσµατα και επιγραφές που εκτίθενται στο νεοσύστατο Μουσείο στο Άργος Ορεστικού Καστοριάς, αποδεικνύει ξανά την πολυσυζητηµένη «ελληνικότητα» της Μακεδονίας.
Η «αποµίµηση» της µακεδονικής ασπίδας φέρει εγχάρακτο το όνοµα του παίονα βασιλιά Αυδωλέοντα κάτι που αποτελεί, κατά τους αρχαιολόγους, απόδειξη ότι και οι Παίονες, οι αρχαίοι κάτοικοι του νότιου τµήµατος της σηµερινής ΠΓΔΜ, είχαν σχηµατίσει φάλαγγες στις αρχές του 3ο αιώνα π.Χ. Ο εξελληνισµός τους µάλιστα είχε προχωρήσει τόσο, ώστε όχι µόνο στα νοµίσµατά τους, αλλά ακόµα και στις ασπίδες τους έφεραν περήφανα το όνοµα του βασιλιά τους σε ελληνική γλώσσα.

Η ασπίδα εντοπίστηκε σε ανασκαφές µεταξύ Δισπηλιού και Μακροχωρίου Καστοριάς, συντηρήθηκε και εκτίθεται µαζί µε δεκάδες ακόµη ευρήµατα στο µουσείο, το οποίο στεγάζεται στο νεοανεγερθέν κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Άργους Ορεστικού. Συνδέεται δε και µε τη νεοσύστατη επίσης ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που καλύπτει τους ακριτικούς Νοµούς Φλώρινας και Καστοριάς.

Οι αρχαίοι Ορέστες -κάτοικοι του οροπεδίου ανάµεσα στο Βόιο και τις Πρέσπες, τον Γράµµο και το Βίτσι- κατάφεραν να διατηρήσουν για περισσότερα από χίλια χρόνια την πολιτική τους αυτονοµία, αλλά και την πολιτιστική τους ταυτότητα. Αυτή την ιστορία, της αρχαίας Ορεστίδας και των κατοίκων της, διηγούνται τα 150 και πλέον εκθέµατα στο µουσείο (από τα εκατοντάδες που φυλάσσονται στις αποθήκες του).
Η αρχαία Ορεστίδα φέρεται να ιδρύεται από τα οµηρικά χρόνια και να διατηρείται ώς τα ρωµαϊκά. Οι Ορέστες ασχολούνταν κυρίως µε την κτηνοτροφία. Οι γυναίκες στολίζονταν µε περίτεχνα κοσµήµατα και συνοδεύονταν από τελετουργικά αντικείµενα, πολλές φορές άγνωστης χρήσης. Οι άντρες αντίθετα, προστάτευαν την κοινότητα µε τον ισχυρό οπλισµό τους, ενώ τα παιδιά θα παρέµεναν αφανή, αν η αρχαιολογική σκαπάνη δεν εντόπιζε ένα από αυτά θαµµένο µέσα σε δύο κεραµικές χύτρες, παίρνοντας έτσι µαζί του κάτι από τη ζεστασιά της οικιακής εστίας.
Από το 550 π.Χ. έως το 359 π.Χ., η Ορεστίδα µετασχηµατίζεται σε ανεξάρτητο βασίλειο και αρχίζει εµπορικές επαφές µε τη Νότια Ελλάδα.

Οι µέρες ανεξαρτησίας τελειώνουν το 359 π.Χ., όταν οι Ορέστες επιλέγουν να ενταχθούν στο κράτος του Μακεδόνα Φιλίππου Β΄. Διατηρούν όµως την αυτονοµία τους, τόσο στον στρατιωτικό τοµέα συµµετέχοντας στη µακεδονική φάλαγγα οπλισµένοι µε σάρισες, όσο και στον πολιτικό µε την ίδρυση του Κοινού των Ορέστων στον 3ο αιώνα π.Χ. (βασικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησής τους). Από αυτήν ακριβώς την περίοδο προέρχεται η ασπίδα.


Πηγή: Τα Νέα, Β. Χαρισοπούλου, 21/10/10

1 σχόλιο:

  1. Τελικά που εντοπίστηκε η ασπίδα; Στην Νότια ΠΓΔΜ ή σε ανασκαφές µεταξύ Δισπηλιού και Μακροχωρίου Καστοριάς; Με μπερδέψατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...