₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Θύµα η Ελλάδα στη µάχη της Ακρόπολης

Βρήκαν και χτες το πρωί κλειστή την είσοδο προς τον Ιερό Βράχο εκατοντάδες ξένοι τουρίστες. Ετσι απαθανάτισαν (πολλοί µε χαµόγελα) την Ακρόπολη ως φόντο στη σύγκρουση ΜΑΤ και συµβασιούχων του υπουργείου Πολιτισµού.
Η εικόνα έκανε και τον γύρο του κόσµου: πίσω από τα κάγκελα της εισόδου, στριµωγµένοι κάτω από ένα υπόστεγο οι συµβασιούχοι. Έξω, οι αστυνοµικές δυνάµεις που προσπαθούσαν ν΄ ανοίξουν την κλειδαριά -την οποία είχαν αλλάξει οι υπάλληλοι. Οι πρώτοι κουνούσαν δυνατά τα κάγκελα. Οι δεύτεροι µε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής άνοιγαν µε τροχό την πλαϊνή είσοδο και απωθούσαν τους συγκεντρωµένους. Κι έπειτα δακρυγόνα...
Η διαµαρτυρία των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΤ µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου (όλων των ειδικοτήτων) άρχισε την Τρίτη µε πανό και διανοµή φυλλαδίων µε τα αιτήµατά τους στους ξένους τουρίστες που ανέβαιναν στην Ακρόπολη χωρίς λουκέτο στην είσοδο. Αίτηµά τους ήταν η ανανέωση των συµβάσεων και πέραν του 24µήνου (που ορίζει ο νόµος Ραγκούση αρ. 3812).

Έως το τέλος Οκτωβρίου
Την Τετάρτη η διαµαρτυρία κλιµακώθηκε µε κατάληψη, από το πρωί, της εισόδου. Σκοπός τους ήταν να κρατήσουν µε κάθε τρόπο κλειστή την Ακρόπολη έως το τέλος Οκτωβρίου.
«Μπορεί και έως τις εκλογές», σχολίαζε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης.
Μεσηµέρι Τετάρτης ανέβηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ν. Γύζης, ο οποίος εξήγησε στους 35 συµβασιούχους καταληψίες ότι πρέπει να ελευθερώσουν την είσοδο, ειδάλλως υποπίπτουν στο αδίκηµα της «κατάληψης δηµοσίου χώρου». Εκείνοι επέµειναν στην απόφασή τους, ακόµη κι όταν το απόγευµα έφτασε και γραπτώς -σύµφωνα µε δικαστικές πηγές- η ίδια εισαγγελική παραίνεση.

Αυτεπάγγελτα
Γύρω στις 10 το βράδυ της Τετάρτης, ενώ 22 διαµαρτυρόµενοι συµβασιούχοι είχαν αποφασίσει να κάνουν ολονυκτία στην είσοδο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ειδοποιήθηκε από το Αστυνοµικό Τµήµα Ακροπόλεως για να καταθέσει εάν παρακωλύεται η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου ο έφορος Ακροπόλεως Ιωάννης Μάντης, αλλά και φύλακες. Γύρω στις 7 χθες το πρωί, διαπιστώθηκε ότι οι συµβασιούχοι δεν είχαν υπαναχωρήσει και µε βάση την κατηγορία της «κατάληψης δηµοσίου χώρου» επενέβησαν αυτεπάγγελτα οι αστυνοµικές δυνάµεις.

Ξύλο
Ακολούθησαν εικόνες µε δακρυγόνα που πέταξαν τα ΜΑΤ στους συµβασιούχους, ξυλοδαρµοί και αντιδράσεις από τους τουρίστες. Η πόρτα άνοιξε, αλλά οι συµβασιούχοι παρέµειναν στον χώρο µαζί µε µια διµοιρία των ΜΑΤ. Άλλωστε, συνεχίστηκε η απεργία του µόνιµου προσωπικού, και γι΄ αυτό τον λόγο ήταν αδύνατο να δεχτεί ο χώρος επισκέπτες.

Πηγή: Τα Νέα, Π. Αγιαννίδης, Δ. Κοντοδήµα, 15/10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...