₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

Η Καταλανική Εταιρία


Η Μεγάλη Καταλανική Εταιρία είχε ιδρυθεί από το ναϊτη ιππότη Ρογήρο ντε Φλορ μετά τη συνθήκη της Καλταμπελότα (31 Αυγούστου 1302), με την οποία έληξε ο εικοσαετής πόλεμος μεταξύ των οίκων των Ανδεγαυών (Anjou) και της Αραγόνας για την κατοχή της Σικελίας. Αρκετά από τα μέλη της είχαν υποστηρίξει τον βασιλιά Φρειδερίκο Β΄ προκειμένου να διατηρήσει το θρόνο της Σικελίας. Με τη λήξη του πολέμου, οι Καταλανοί και οι Αλμογαβάροι που συνιστούσαν την εταιρία και που είχαν αποτελέσει πια ένα σώμα μισθοφόρων, χρειάστηκαν νέο εργοδότη, τον οποίο βρήκαν στο πρόσωπο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου.

Το Σεπτέμβριο του 1303 οι Καταλανοί κατέφθαναν στην Κωνσταντινούπολη με αποστολή να αντιμετωπίσουν τους συνεχώς επεκτεινόμενους Οθωμανούς. Στη συνέχεια ωστόσο παρά την επιτυχή έκβαση των μαχών τους και την προσωπική ανέλιξη του Ρογήρου ντε Φλορ, ο μεν τελευταίος δολοφονήθηκε από τους Παλαιολόγους, η δε Καταλανική Εταιρία τελικά συνέπραξε με τους εχθρούς και περιέλαβε στις τάξεις της αρκετούς Τούρκους.

Με αφετηρία την Καλλίπολη το μείγμα αυτό Καταλανών και Τούρκων ξεκίνησε μια καταιγιστική πορεία προς τα δυτικά, καταλαμβάνοντας τη Θράκη και μεγάλο τμήμα της Μακεδονίας. Την άνοιξη του 1309 έφθασαν στη Θεσσαλία και στη συνέχεια τους προσέλαβε ο δούκας των Αθηνών, Βάλτερ Α’. Ο τελευταίος ωστόσο θέλησε να τους εκμεταλλευθεί: αφού διεξήγαν μια σειρά από νικηφόρες μάχες που επαύξησαν την επικράτεια και την ισχύ του δουκάτου των Αθηνών, ο Βάλτερ θέλησε να τους απολύσει, χωρίς μάλιστα να εξοφλήσει στο ακέραιο τους μισθούς τους.

Όπως ήταν φυσικό η Καταλανική Εταιρία αντέδρασε: αρνούμενοι να παραδώσουν στον δούκα κάποια από τα κάστρα που οι ίδιοι είχαν κατακτήσει για λογαριασμό του, οχυρώθηκαν σε αυτά και άρχισαν να προετοιμάζονται για πολεμική αντιπαράθεση μαζί του.

ΠΗΓΗ


Η ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...