₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Στη Ρόδο ονειρεύονται να ξαναστήσουν τον Κολοσσό

Κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση ή σε αυτήν μετέχει υπουργός από τα Δωδεκάνησα, οι Ρόδιοι οραματίζονται να ξαναστήσουν τον Κολοσσό, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Από το 1999 άρχισε αυτή η προσπάθεια και κάθε φορά παρουσιάζονται νέα σχέδια, νέες τεχνολογίες, νέες προτάσεις, νέοι χρηματοδότες και χορηγοί, νέοι υπουργοί να δηλώνουν ότι «ο Κολοσσός πρέπει να ξαναστηθεί». Και το μεγαλόπνοο και πανάκριβο σχέδιο για το ξαναστήσιμο του Κολοσσού, το οποίο παρουσιάστηκε ακόμη και σε ειδική έκθεση στο Ντουμπάι και παρομοιάστηκε με την αναβίωση της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, μένει στα χαρτιά. Αποτελεί διακαή πόθο ορισμένων δραστήριων ξενοδόχων της Ρόδου που πιστεύουν ότι ίσως ο Κολοσσός θα αναζωογονήσει την τουριστική κίνηση στο νησί, την ώρα που αναγνωρίζουν πως είναι ένας «υπερκορεσμένος τουριστικός προορισμός». Αποτελεί βεβαίως κάθε φορά και ανεκπλήρωτη υπόσχεση ορισμένων δωδεκανήσιων πολιτικών προς τους ψηφοφόρους τους.

Τελευταία προσπάθεια να ξαναστηθεί ο Κολοσσός της Ρόδου, ο οποίος κατά τη μυθολογία βρισκόταν στην πύλη του αρχαίου λιμανιού του νησιού, έγινε πριν από λίγες ημέρες, σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Ιαλυσό, σε περιφερειακό συνέδριο του ΣΕΤΕ. Η πρόταση περιελάμβανε και προβολή διαφανειών και υποβλήθηκε από μέλη της επιστημονικής ομάδας τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Ολα αυτά συνέβησαν παρουσία και του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη , ο οποίος εκλέγεται στα Δωδεκάνησα.

«Ο Κολοσσός είναι αιώνιος μύθος που φέρει η πόλη της Ρόδου.

Είναι το έργο-ορόσημο που επί αιώνες ταυτίζεται με αυτήν και συνδέεται άρρηκτα μαζί της σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας περάσει στη σφαίρα του μύθου, δημιουργώντας εικόνες και εικασίες στη φαντασία των ανθρώπων» ειπώθηκε από τους ομιλητές και ο υφυπουργός έσπευσε να δηλώσει: «Οφείλουμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες ενός τέτοιου εγχειρήματος,με ευαισθησία στην Ιστορία,στο περιβάλλον» .

Οι Ρόδιοι ωστόσο δεν θέλουν ένα αντίγραφο (replica) του τεράστιου αυτού μυθικού αγάλματος, αφού, όπως ειπώθηκε, «μια τέτοια προσπάθεια είναι άτοπη, καθώς τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν είναι ελλιπή και ανακριβή». Και τι επιδιώκουν να ξαναστήσουν; «Ενα εξελικτικό δημιούργημα, που θα προσδώσει υπόσταση στις απαράμιλλες συμβολικές αξίες του Κολοσσού,αποσκοπώντας να καταστεί ένα επίτευγμα της εποχής μας. Θ α αποτελεί σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού και θα εμπλουτιστεί με ένα οικουμενικό ιδεολογικό περιεχόμενο» .

Οι Ρόδιοι οραματίζονται να ξαναστήσουν τον μυθικό Κολοσσό, με τη βοήθεια είτε του Σαντιάγκο Καλατράβα ή του καινοτόμου αρχιτέκτονα του φωτός Γκερτ Χοφ ή ακόμη του πολυβραβευμένου Φρανκ Γκέρι, δημιουργού μεταξύ άλλων του Μουσείου Guggenheim στο Μπιλμπάο. Θεωρούν ωστόσο απαραίτητο να προκηρυχθεί ένας διεθνής διαγωνισμός και να συσταθεί μια υψηλού κύρους διεθνής επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν προσωπικότητες της πολιτικής, των τεχνών, των γραμμάτων, του πολιτισμού και της τεχνολογίας. Προτείνουν μάλιστα να τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...