₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

O Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης
Ο Παύλος Κουντουριώτης γεννήθηκε το 1885 και είναι ο πιο ονομαστός από τους Κουντουριώτες. Στις παραμονές του πολέμου του 1897 βρισκόταν στα κρητικά νερά ως υποπλοίαρχος, κυβερνήτης του ατμοδρόμωνα "Αλφειού" και αντιτάχθηκε ζωηρά στις μη ευνοϊκές για την Ελλάδα επιταγές των ναυάρχων των Μεγάλων Δυνάμεων, που βρίσκονταν στην Κρήτη. Το 1901 ως κυβερνήτης του "Μιαούλη" έκανε το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι ελληνικού πολεμικού, φτάνοντας ως την Αμερική. Τις παραμονές της έκρηξης των Βαλκανικών Πολέμων διορίστηκε αρχηγός στόλου του Αιγαίου και επιβαίνοντας της ναυαρχίδας "Αβέρωφ" εξασφάλισε την κυριαρχία του στο πέλαγος. Με τον τουρκικό στόλο συγκρούσθηκε από ακρωτήριο της Έλλης στις 3 Δεκεμβρίου 1912, όπου ο ίδιος επέδειξε παράτολμη ανδρεία, και στη Λήμνο στις 5 Ιανουαρίου.
Το 1915 ακολούθησε τον Ελ. Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε στην Τριανδρία της κυβέρνησης Εθνικής Άμυνας (Ελ.Βενιζέλος, Π.Κουντουριώτης, Π.Δαγκλής.)
Όταν πέθανε ο βασιλιάς Αλέξανδρος, ανατέθηκε σε αυτόν η αντιβασιλεία (ως το Νοέμβριο του 1920), όπως επίσης και μετά την αναχώρηση του Γεωργίου Β΄(Δεκέμβριος 1923) από την Ελλάδα και την ανακήρυξη της Δημοκρατίας (Μάρτιος 1924). Το 1924, ύστερα από την απομάκρυνση του βασιλιά Γεωργίου Β΄ και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, εκλέγηκε προσωρινός πρόεδρος, ο πρώτος στην ελληνική ιστορία. Το 1926, όμως, παραιτήθηκε εξαιτίας της δικτατορίας του Πάγκαλου, αλλά με την πτώση της δικτατορίας επανήλθε το 1929 στο προεδρικό αξίωμα, ως τακτικός πρόεδρος αυτή τη φορά. Ένα χρόνο αργότερα παραιτήθηκε για λόγους υγείας.
Πέθανε το 1933 στο Φάληρο και τάφηκε στην Ύδρα, όπως ήταν η επιθυμία του. Το ελληνικό κράτος τιμώντας τον αγωνιστή και άνθρωπο Παύλο Κουντουριώτη έδωσε το όνομά του σε αντιτορπιλικό 1456 τόνων που πήρε ενεργό μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του ιταλικού στόλου από 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι Απρίλιο 1941 και κατόπιν στο πλευρό των Άγγλων ως το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...