₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪

*Άνθρωποι και κυβερνήσεις ποτέ δεν διδάχτηκαν τίποτα από την Ιστορία, ούτε ποτέ καθόρισαν την δράση τους επάνω σε αλήθειες και αρχές στηριγμένες σ' αυτήν *
(Χέγκελ)
*Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.*
(Μιγκέλ Ντε Θερβάντες)
*Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.*
(Ιπποκράτης)
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
by Δημήτρης Πετρόπουλος
http://www.mixanitouxronou.gr

Κι όμως οι Έλληνες έδωσαν το αίμα τους για τη Νότιο Κορέα...Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το 1950 η Bόρεια Κορεά,τέθηκε υπό των έλεγχο των κομμουνιστών και η Νότια δέθηκε στο άρμα των Αμερικανών, όπως και η Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 1950 οι κομμουνιστικές δυνάμεις της βόρειας Κορέας εισβάλλουν στη νότια. Υπό την ομπρέλα των Hνωμένων Eθνών 16 χώρες συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον των κομμουνιστών. Ανάμεσα στις χώρες, που έστειλαν εκστρατευτικό σώμα ήταν και η Ελλάδα.

Οι Έλληνες, εμπειροπόλεμοι από τον εμφύλιο, έδωσαν συγκλονιστικές μάχες. Στο "ύψωμα Χάρυ" οι Αμερικανοί λυγίζουν από τις απώλειες και ζητούν από τους Έλληνες να υπερασπιστούν το κρίσιμο ύψωμα.

Στις 16 Ιουνίου 110 Έλληνες στρατιώτες του τρίτου λόχου αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν το θρυλικό "ύψωμα Χάρυ".Οι Έλληνες στρατιώτες αρχίζουν να σκάβουν χαρακώματα, πέφτοντας συνέχεια πάνω σε νεκρούς των προηγούμενων μαχών.

«Να βλέπεις δε, τα σκουλήκια και τα μυρμήγκια σαν τις σιδηροδρομικές γραμμές να βαδίζουνε στα πτώματα απάνω», θυμάται ο αξιωματικός του λόχου. Οι Κινέζοι που πολεμούσαν στο πλευρό των βορειοκορεατών έκαναν τρεις επιθέσεις κατά κύματα κι όταν έληξε η μάχη, η εκτίμηση ήταν ότι σκοτώθηκαν περίπου 1450 στρατιώτες του κινέζικου στρατού. Οι Αμερικανοί είχαν περίπου 150 νεκρούς και 550 τραυματίες.Οι Ελληνες έχασαν πέντε στρατιώτες και είχαν 18 τραυματίες.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1951 το Ελληνικό τάγμα έδωσε μια συγκλονιστική μάχη στο ύψωμα "Μεγάλο Νόρι" το όποιο υπερασπίζονταν ισχυρές Κινεζικές δυνάμεις. Ανάμεσα στους έλληνες στρατιώτες ήταν και ο Βοζίκης ο όποιος τραυματίστηκε. Ο Λοχαγός Σταματελόπουλος τον διέταξε να κατέβει απ' το λόφο. Ο Βοζίκης δεν υπάκουσε και παρέμεινε στο σώμα. Τραυματίζεται για δεύτερη φορά. Διατάσσεται πάλι από το λοχαγό να κατέβει. Και είπε το εξής αμίμητο: "ο Βοζίκης ή πεθαίνει ή νικά". Και πέθανε.

Οι Ελληνες υποχώρησαν όταν κατά λάθος άρχισαν να τους βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί σύμμαχοι με τέσσερα βομβαρδιστικά, που κυριολεκτικά τους πετσόκοψαν. Οι Ελληνες άφησαν στην Νότια Κορέα 1200 νεκρούς. Απο τότε καθε χρόνο, οι βετεράνοι του εκστρατευτικού σωματος τιμώνται από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε ψευδώνυμο.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).Υβριστικά και μη ευπρεπή σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...